SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya'dan ünlü Rus sanatçıya "Kırım" yaptırımı

Litvanya, Kırım'ın işgaline destek veren ünlü Rus sanatçının 5 yıl süreyle ülkeye girişini yasakladı. Litvanya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kırım'ın işgalini alenen haklı gösteren şarkıcılara hiçbir demokraside hoşgörü gösterilmemelidir" ifadeleri kullanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2021 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya'dan ünlü Rus sanatçıya "Kırım" yaptırımı

Litvanya, Kırım'ın işgaline destek veren ünlü Rus sanatçının 5 yıl süreyle ülkeye girişini yasakladı. Litvanya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kırım'ın işgalini alenen haklı gösteren şarkıcılara hiçbir demokraside hoşgörü gösterilmemelidir" ifadeleri kullanıldı.

Litvanya İçişleri Bakanlığı, Kırım'ın işgalini destekleyen ve yarımadaya yasa dışı ziyaretler gerçekleştiren ünlü Rus sanatçı Filipp Kirkorov'un ülkeye girişini yasakladı. İçişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Kirkorov'un 5 yıl süreyle "istenmeyen kişiler listesine" dahil edildiği bildirildi. Rus sanatçıya uygulanan yasağın 19 Ocak 2020'de yürürlüğe girdiği aktarıldı.

"İŞGALE DESTEK VEREN ŞARKICILARA HOŞGÖRÜ GÖSTERİLMEMELİ"

Açıklamada İçişleri Bakanı Agnė Bilotaitė'nin, "Kırım'ın işgalini alenen haklı gösteren şarkıcılara hiçbir demokraside hoşgörü gösterilmemelidir. Bu tür sanatçılar konusunda kesin bir tutumumuz var, bu nedenle F. Kirkorov'un Litvanya'daki istenmeyen kişiler listesine dahil edilmesi konusunda hiçbir şüphemiz yoktu." ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'nın 18 Ocak 2020 tarihinde Göç İdaresine başvurarak Rusya ve Bulgaristan vatandaşı Filipp Kirkorov'un ülkeye girişini yasaklamasını talep ettiği belirtildi.

ZİYARETLERİN UKRAYNA’DAN İZİN ALINARAK GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi ardından Ukrayna, işgal altındaki Kırım’da bulunan deniz limanları ve hava limanlarını ulaşıma kapatmıştı. İşgalciler tarafından yasa dışı olarak kullanılan söz konusu sınır kapıları üzerinden Kırım’a yapılan ziyaretler yasa dışı olarak kabul ediliyor.

Ukrayna yasalarına göre, ülkenin işgal edilen bölgelerine giriş çıkışların, ancak Ukrayna’nın kontrolü altında olan kontrol noktaları üzerinden, Ukrayna yönetiminin izni alınarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ukrayna’nın ilgili yasalarına uymayan yabancı vatandaşların aleyhine kişisel yaptırım uygulanarak ülkeye girişleri yasaklanıyor.

KIRIM'IN İŞGALİ

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.