SON DAKİKA
Hava Durumu

Söğüt Dergisi, Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı özel sayısı çıkaracak

Söğüt Dergisi, Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı özel sayısı çıkaracak

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2022 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2022 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Söğüt Dergisi, Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı özel sayısı çıkaracak

Söğüt Dergisi, 14. sayısında “Edebiyatta Gurbet, Gurbette Edebiyat” temasıyla Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı’ya yer veriyor. Söğüt dergisi, Cengiz Dağcı’yı “Kırım’dan çıkmış bir bulut” olarak nitelendirdi.

Söğüt Dergisi, okurlarıyla buluşacak yeni sayısında Kırım Tatar halkının vatan hasretini eserlerine ilmek ilmek işleyen Cengiz Dağcı özel sayısı çıkaracak. Mart-Nisan sayısını çıkaracak olan edebiyat dergisi, “Edebiyatta Gurbet, Gurbette Edebiyat” temasıyla yazar Cengiz Dağcı'yı konu alacak.

Bu kapsamda, 14'üncü sayısını çıkaran dosya dergisi Söğüt, “Kırım’dan çıkmış bir bulut” ifadesiyle yazar Cengiz Dağcı’yı işaret etti.

KIRIM TATARI YAZAR CENGİZ DAĞCI KİMDİR?

Ünlü Kırım Tatar romancı Cengiz Dağcı, 9 Mart 1920’de Yalta’nın Gurzuf kasabasında dünyaya geldi. Cengiz Dağcı, Türkiye’ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmış, kitaplarının ilk redaksiyonunu da şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Türkiye’de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye’de birçok insan Kırım’ı ve Kırım Tatarlarının yaşantılarını öğrenmiş oldu. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit’te aldı. 1938’de ortaokulu bitirdi. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken İkinci Dünya Savaşı çıktı. 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946`da Londra’da Wimbledon yakınlarına yerleşti.
Cengiz Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra hiç Kırım’a dönemedi. Ancak Dağcı’nın naaşı, 2 Ekim 2011’de atalarının mezarlarının bulunduğu Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş köyündeki Müslüman mezarlığına defnedildi.

CENGİZ DAĞCI’NIN ESERLERİ

Eserleri savaştan önce yayınlanıyor olsa da, yazar Dağcı, asıl yurtdışına çıktığında tanınmaya başladı. Tüm hayatı boyunca gurbette Kırım’ın hayaliyle yaşadı, onun nefesini hissetti, romanlarının ve hikayelerinin her satırını Gurzuf köyüne, gençliğinin en mutlu yıllarını geçirdiği, Akmescit’e adadı. Dağcı’nın tüm eserlerinde vatanına olan sevgisi, Kırım Tatar ruhunun güzelliğine inancı yer alıyordu. Yazar, Kırım Tatar Halkının başına gelen trajik olayların halkın tarihi, kültürel, ahlaki ve ulusal bağlarının yavaş yavaş kopmasına zemin hazırladığını düşünüyordu.
Dağcı’nın, roman yazarken kendisine biçtiği bir misyon vardı. Dağcı, Kırım’ın hafızası olacaktı. İnsanlar, Kırım’daki Türk’ün dramını Dağcı’dan okuyacak ve gelecekteki kuşaklara aktaracaktı. Dolayısıyla Dağcı eserleriyle Kırım Tatarlarının tüm zorluklardan sonra tarihe meydan okumalarını ve kendi ruh güzelliklerine inanmalarını sağlamaya çalıştı. Kendi halkını dünyaya tanıtmak için yazar Türk dilini seçti.
Cengiz Dağcı’nın Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağladığı ve önemli eserleri arasında “Yoldaşlar”, “Anneme mektuplar”, “Onlar da insandı”, “Badem Dalına Asılı Bebekler”, “Yurdunu Kaybeden Adam”, “Korkunç Yıllar” adlı eserler yer alıyor. Yazdıkları belgesellere, (Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Türkler, 2005), çeşitli film (Kırımlı, 2014) ve dizi uyarlamalarına (Yurdumda Ölmek İstiyorum-“Onlar da insandı” uyarlaması-1993) konu oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.