SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosundan eski Cumhurbaşkanı ve iki Bakana vatana ihanet suçlaması

Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosundan eski Cumhurbaşkanı ve iki Bakana vatana ihanet suçlaması

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2020 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2020 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosundan eski Cumhurbaşkanı ve iki Bakana vatana ihanet suçlaması

Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu, devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile iki eski Savunma Bakanı Dmıtro Salamatin ve Pavlo Lebedev’e vatana ihanet suçlaması yöneltti.

Devlet Soruşturma Bürosundan yapılan açıklamada, Yanukoviç, Salamatin ve Lebedev'in, 2012 ile 2014 yılları arasında Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine kast ettiği ve ülkenin savunma yeteneğini zayıflatmaya yönelik faaliyetler yürüttüğü vurgulandı. Soruşturma Bürosu, bu eylemlerin de Kırım’ın işgaline sebep olduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şüpheliler, 2012 ile 2014 yılları arasında, ordudaki askerlerin sayısını azaltma, bazı birlikleri dağıtma, yeniden oluşturma ve askeri üslerin yerini değiştirme gibi faaliyetlerden oluşan sözde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri reformunu yürüterek, kasıtlı olarak Ukrayna’nın savunma yeteneğini zayıflattı. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin topraklarında da yürütülen bu faaliyetler daha sonra yarımadanın işgaline neden oldu."

YANUKOVİÇ, SALAMATİN VE LEBEDEV ÜLKEDEN KAÇMIŞTI

Söz konusu şahıslar, suçlarının kanıtlanması halinde 12 ila 15 yıl arasında hapis cezası alacaklar.

Ukrayna’nın eski Savunma Bakanı Pavlo Lebedev, Şubat 2014’te Kıyiv’i terk ederek Sivastopol’e (Akyar) yerleşti. Eski Savunma Bakanı Dmıtro Salamatin ise 2014 yılında Ukrayna’yı terk ederek Rusya’ya kaçmıştı. Şubat 2014 yılında Ukrayna’dan kaçan Yanukoviç, halen Rusya’da yaşamaya devam ediyor. Kıyiv’in Obolon Bölge Mahkemesi 24 Ocak 2019 tarihinde, Yanukoviç’i vatana ihanetten suçlu buldu ve onu 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Eski Cumhurbaşkanı mahkeme sürecine katılmadı.


logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.