Çelebi Dergisi, "Türk Masalları" dosya konulu 11. sayısını yayımladı
Çelebi Dergisi, 11. sayısını yayımladı. Derginin bu sayısında 148 sayfalık, 15 yazardan mürekkep olan Türk Masalları’nın birçok yönüyle irdelenip ele alındığı “Türk Masalları” başlıklı dosyasına yer verildi.
Çelebi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Şahin, 11. sayı hakkındaki önyazısında şu açıklamalarda bulundu:
“Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde yeni bir sayı ile karşınızda olmaktan son derece bahtiyarız. Türklük külliyatımızın önemli yapı taşları arasında yer alan Türk Masalları dosya konumuz alanında uzman hocalarımız ve araştırmacıların katkı ise yayımlandı. Halk anlatıları içerisinde masalların büyük önem arz ettiğini söylemek mümkün. Çünkü hem muhteva bakımından hem de şekil bakımından arkaik unsurların izlerini günümüze kadar getirmektedir. Çelebi dergisi olarak dosyamızda Türk Masalları hakkında güzel bir söyleşinin yanında, masal dünyasından sosyal hayata bakışa, masal ve halk bilimi müzeciliği anlayışından, Kohlberg’in kuramı ışığında masal incelemesine, Kıbrıs Türk masallarından, masallarda anlatına geleneğine kadar birçok nokta işaret edilmiştir.
En mühim amacımız Türklük külliyatımızın her vatandaşımızın kütüphanesinde bulunması ve bu dosyalardan yararlanıp entelektüel hayatına katkı sunmasıdır. Şüphesiz Çelebi Dergisi Türk milletini millet yapan değerlerin muhafazası için çalışır.”
Bu sayımıza; Ziya Gökalp’in “Masallar Nasıl Toplanmalı” başlıklı yazısını Halil İbrahim Burçluoğlu, Prof. Dr. Meral Ozan “Anlatı Geleneğinde Farklı Üslup: Oğuz Tansel Masalı Al’lı ile Fırfırı”, Prof. Dr. Esma Şimşek “Masal Dünyasından Sosyal Hayata Bakış”, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Yılmaz, “Kohlberg’in Kuramı Işığında Padişahın Rüyası Masalının İncelenmesi”, Çelebi Dergisi heyeti “Türk Masalları Üzerine Prof. Dr. Saim Sakaoğlu İle Söyleşi”, Dr. Öğr. Üyesi Atiye Nazlı, “Kaynak: Yüzbir Gece Mi, Binbir Gece Mi?”, Doç. Dr. Erhan Çapraz, “Masal ve Hakikat: Masalın Hakikati Üzerine Bir Değerlendirme”, Doç. Dr. Burak Gökbulut ve Doç. Dr. Mustafa Yeniasır “Kıbrıs Türk Halk Masallarında Kötülük ve Kötü Karakterler Üzerine Bir Değerlendirme”, Dr. Mirza Polat, “Üç Gardeş Masalının Monomiti Bağlamında İncelenmesi”, Veysel Altuntaş, “Gerçeklikten Kaçış Aracı Olarak Masal ve Masalda Tekerlemenin Rolü”, Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak ve Dr. Dinara Ashimova, “Babalar Sözü Külliyatındaki Kazak Masalları Üzerine Bir Araştırma”, Kitâbiyat adlı bölümünde Zafer Saraç, “Türk Masalları”, Rümeysa Bedirhanoğlu, “Masallar Bize Ne Anlatır?” başlıklı yazıları ile dosya konumuza katkıda bulundular.
Türk Masalları dosya konulu sayımızı ve diğer sayılarımızı www.shopier.com/CelebiDergisi adresinden edinerek bize destek olabilirsiniz. Ayrıca 0530 371 86 99 ve 0534 715 26 75 irtibat numaralarından bize ulaşabilirsiniz.”