SON DAKİKA
Hava Durumu

Hersones, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine teklif edilecek

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2009 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2009 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hersones, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine teklif edilecek
Hersones’in UNESCO Dünya Kültür Miras listesine dahil edilmesi için başvurular 2010 yılında başlayabilir.
“Hersones Tavriçeskiy” Milli Parkı Genel Sekreteri Yelena Klenina, Kırım’daki televizyon kanallarından birinde yayınlanan programda “Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan başvuruların Şubat 2010’da yapılacağını düşünüyoruz, ancak ön görüşmeler için bu Eylül ayında evrakların Paris’teki komisyona teslim edilmesi gerekir.” dedi.
UNESCO komisyonunun 1989 yılında Hersones’i değerlendirmek için geldiğini ve anıtın Dünya Kültür Miras listesine dahil edilmesi için yapılması gerekenleri belirlediğini söyleyen Yelena Klinina, “Anıtı nitelendirecek kriterler konusunda anlaşmaya varamadık. Ayrıca Kültür Bakanlığı uzmanları ile de bu konuda anlaşamadık” dedi.
Ancak Akyar (Sevastopol) Vali Yardımcısı Vladimir Kazarin, Hersones’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesi konusunun 2010 yılında görüşülmeyeceğini ileri sürdü. Kazarin, üzerinde anıtın olduğu alanın, milli parka ait olmamasını neden olarak gösterdi ve “26-27 arsadan sadece yedi ya da sekizine tapu verildi. Gereken evraklar valilik tarafından hazırlandı ve sınuldu, ancak onlar görüşülmüyor” dedi.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Akyar (Sevastopol) şehrinde yer alan Hersones Antik Kenti, her yıl yerli ve yabancı bir çok turistin ziyaret ettiği, tarihi M.Ö. 6. yüzyıla dayanan önemli bir merkez.
Bölgedeki ilk yerleşme Sevastopol (Akyar) körfezi ile Karadeniz arasındaki yarımadada Hersones adıyla MÖ 421 yılında şu anki Akyar kentinin batısında Yunanlılar tarafından kurulduktan sonra Bosporus Krallığı’nın bir parçası olarak üç asır boyunca bağımsız kaldı ve ardından Roma İmparatorluğu'nun parçası oldu.
5. - 6. yy'larda Bizans İmparatorluğu'nun Karadeniz'in kuzey kıyısındaki merkez üssü oldu. Bizans zamanında Chersonesus, Taurida eyaletinin yönetim merkezi oldu. Şehir 9. ve 10. yy'da, Bizans ve Kiev arasındaki ekonomik ve politik ilişkilerde önemli bir rol oynadı. Daha sonra Kiev büyük prensi Vladimir Svyatoslavoviç (Vladimir) birliklerince şehir ele geçirildi. Prens Vladimir orada vaftiz edilerek, Hristiyanlığı seçti, Prenses Anna ile evlenerek kenti 988 yılında Yunanlılara teslim etti. Bu dönem Rus kaynaklarında şehrin adı "Korsun" olarak geçer. Sonraları Slavların Tavrida ile ilişkisi Moğollar nedeniyle kesildi. 14. yy'da Tatarların bölgeye yerleşmesiyle, şehrin adı Akyar oldu (Akhitar / Akhtyar). Litvanya prensi Olgierd’in yaptığı gibi zaman zaman yarımadaya akınlar düzenlenir, fakat kent Tatarlarda kalır.
Meryem Kemalova-Elmas Kaplan
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.