SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazakistan'da, Saka Türklerine ait 2800 yıllık altın mücevherler bulundu

Kazakistan'ın Tarbağatay dağlarında Saka Türklerinden kalma 2800 yıllık mücevherat bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2018 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2018 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da, Saka Türklerine ait 2800 yıllık altın mücevherler bulundu

Kazakistan'ın doğu bölgesindeki Tarbağatay dağlarında Saka Türklerine ait 2800 yıllık mücevherler bulundu.

Arkeofili adlı sitenin haberine göre arkeologlar uzak Tarbagatay dağlarındaki bir mezar höyüğünde, yaklaşık 3.000 altın ve değerli nesne ortaya çıkardı. 

ESERLER YÖNETİCİ SINIFINA AİT

Eşsiz olarak nitelendirilen eserlerin, MÖ 8. yüzyılda Orta Asya’nın yönetimini elinde tutan Saka halkının kraliyet veya seçkin üyelerine ait olduğuna inanılıyor.

Buluntular arasında çan şeklinde küpeler, perçinli altın tabaklar, plaklar, zincirler ve değerli taşlarla yapılmış bir kolye yer alıyor. Mezarda bulunan ve giysilerde kullanılan altın boncuk süslemeler, sofistike mikro lehimleme teknikleri kullanılarak yapılmış. Bu materyaller dönem için mücevherat yapımı becerilerinin istisnai bir seviyede olduğunu gösteriyor.

Arkeologlar bu ışıltılı eserlerin sahibi olan prestijli çiftin kalıntılarını bulmayı umuyor fakat henüz mezarları açmış değiller. Kazılardan sorumlu Profesör Zaynolla Samaşyev, “Bu mezar höyüğündeki çok sayıda değerli buluntu, Saka toplumunda egemen olan elit bir erkeğin ve bir kadının buraya gömüldüğüne inanmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

ORTA ASYA TÜRKLERİNİN TARİHİNE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİYOR

Doğu-Kazakistan bölgesi başkanı Danyal Akhmetov şu ifadeleri kullandı:

 “Bu buluntu bize halkımızın tarihinin tamamen farklı bir görünümünü veriyor. Bizler, büyük insanların ve büyük teknolojilerin mirasçılarıyız.”

Bu hazinelerin bulunduğu Eleke Sazy platosunda yaklaşık 200 mezar höyüğü yer alıyor. Lakin çoğu antik zamanlarda soyulmuş. Araştırmacılar buna rağmen, burada Saka halkına ait çok fazla önemli eser bulunabileceğini umuyor. Etrafındaki zengin otlaklar olan yayla, Saka kralları tarafından “cennet” olarak görülüyordu.

Kazak arkeolog Yerben Oralbai, “Burada bir sürü mezar höyüğü var ve dolayısıyla beklentiler çok büyük.” diyor. Saka halkı, Orta Asya’da Sibirya’ya uzanan sofistike bir göçebe uygarlık olan İskitlerin bir kolu idi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.