Kırıkkale Üniversitesinde Kırım'ın işgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye etkileri konuşuldu
Kırıkkale Üniversitesinde Kırım'ın işgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye etkileri konuşuldu
Kırıkkale Üniversitesinde Kırım'ın işgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye etkileri konuşuldu
Haber Giriş Tarihi: 23.11.2022 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2022 00:45
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırıkkale Üniversitesinde Rus işgali altındaki Kırım’da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve Türk dünyasına etkileri ile ilgili panel düzenlendi. Panele; Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov,KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel,Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ersöz, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker, Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun ve çok sayıda öğrenci ve Kırıkkale'deki Kırım Tatar diasporasından pek çok dinleyici katıldı. Panelde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, Kırım'da tarihten bugüne devam eden Rusya'nın yayılmacı politikası ve bugün Ukrayna'da devam eden Rus saldırganlığı ele alındı.
Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri ve Verimlilik Topluluğu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi işbirliğinde bugün, Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Şehit Aydın Çopur Konferans Salonu'nda "Kırım’ın İşgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye Etkileri" konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, Tarihçi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca, Rus işgalindeki Kırım'dan yakın zamanda savaş nedeniyle çıkmak zorunda kalan ve Türkiye'ye sığınan Kırım Tatarı Dilara İbragimova, yaşadığı acı tecrübeleri anlattı.
Panele; Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ersöz, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker, MHP Kırıkkale İl Başkanı Murat Abalı, Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun ve Kırım Tatar diasporasından pek çok kişi katıldı.
Panelin moderatörlüğünü Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker yaptı. Program, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla başladı.
Panelin ilk açılış konuşmasını yapan Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun, katılımcılara teşekkür etti ve panelin Kırım konusunda farkındalığı artırmasını temenni etti.
Ardından, açılış konuşmalarının ikincisini KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel yaptı. Türkiye'nin Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya olan desteği için teşekkür eden Yüksel, Ukrayna istihbaratının raporlarına göre Kırım'ın işgalden kurtarılmasının yakın olduğunu ifade etti.
"DONBAS'I DA KIRIM'I DA RUS İŞGALİNDEN KURTARACAĞIZ"
Açılış konuşmasını yapan bir diğer isim olan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, Kırım'ın mutlaka Rus işgalinden kurtarılacağını vurguladı. Ümer, "Rusya, ne iddia ederse etsin Herson'u da Donbas'ı da Kırım'ı da işgalden kurtaracağız ve tüm Ukrayna'yı Rusya'nın pençesinden kurtaracağız. Ben buna eminim ve böyle de olacak" dedi.
Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, kendisinin de Kırım Tatar kökenli olduğunu belirterek, Kırım konulu panelin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, "Kırım ve Ukrayna'nın sorunlarıyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ukrayna Devleti, 1991'de bağımsızlığını kazanmasının ardından Kırım Tatarlarının tarihi vatanlarına dönüşü desteklendi. Ancak 2014'ten beri Kırım Tatar halkı Kırım'da tehlikeler ve baskılarla yüzleşmek zorunda kaldı" dedi.
Müsteşar Zolotaryov, "24 Şubat'tan bu yana devam eden savaş Kırım Tatarlarını yeniden tehlikeye attı. Ne yazık ki hepimiz özgürlük için bedel ödüyoruz. Ukrayna'nın bağımsızlık davasındaki zaferi aynı zamanda Kırım Tatar halkının zaferi anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı.
Panel başkanı ve moderatörü Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker bir Kırım Türkü olarak ailesinin soy ağacından bahsetti ve Kırım’dan Türkiye'ye geliş hikayesini anlattı.
Ardından panelin ilk konuşmacısı Azerbaycan Türkü gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı'nı takdim etti.
KIRIM'IN İŞGALİ VE SAVAŞ SÜRECİNDE ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ
Gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı ise panelin ikinci oturumda Ukrayna'da başlayan savaşın birçok yönünü dile getirdi. Şamilkızı, 2014'te Kırım'ın işgaliyle başlayan ve Şubat 2022'de savaşla devam eden süreci, uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi. Şamilkızı, Kırım'ın işgali ve Ukrayna'da başlayan savaşa giden süreci, geçmişten bugüne çeşitli tarihi dönemlerdeki durumu anlattı.
Şamilkızı, "2014 senesinde bizim tanıklık ettiğimiz Kırım'ın işgali sürecinde Kırım'da hiçbir zaman Rus yanlısı bir gösteriye şahitlik etmedim. Kırım'ın işgalinin sonlanmasına doğru orada bulundum ve hiçbir zaman sayısı bir kişinin üzerine çıkan Rus yanlısı topluluk görmedim" dedi.
Gönül Şamilkızı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kırım’da hiçbir zaman kitlesel Rusya yanlısı bir gösteriye tanıklık etmedim. Kırım’ın işgali sırasında İlmi Aga, Gayana Hanım vardı oralardaydı. Ben Kırım’ın işgalinden daha önce orada bulunmuştum. İşgalin sonlanmasına doğru geri döndüm. Hiçbir zaman kişi sayısı bir kişinin üzerine çıkan bir Rus topluluğu görmedim.
2013 senesinin Kasım ayında medeni halklardan biri olduğuna inandığım Ukrayna halkının hayatını kaybetmesini saygıyla anıyorum. 121 kişi yaşamını yitirdi. Bugünlerde Ukrayna halkı meydanlara çıkarak Avrupa Parlamentosu Anlaşması’nın imzalanmasını talep etti. Ukrayna yönetimi Rusya’nın büyük baskısından kredi vaadiyle kandırarak bu anlaşmayı rafa kaldırdı. Sivil toplum örgütleri protesto ettiler. O gün yüzbinlerce insan bağımsızlık meydanında toplandı.
Kırım’ın işgalinden sonra Donbas’ın işgali başladı. 27 Şubat’ta Kırım’ın işgali gerçekleşti. Hemen ardından Kırım’da bütün kurumlar Rus askerleri tarafından işgal edildi. Nisan’da ise Rus ayrılıkçılar Donetsk Valilik binasına girerek orayı işgal etti. Biz Rusya’nın saldıracağını bekliyorduk.
"HERSON'DAN SONRA KIRIM'IN İŞGALDEN KURTULUŞUNU DA GÖRECEĞİZ"
Kıyiv yönetimini devirmek orada kukla bir yönetim oluşturmak nitekim Amerikalıların Batılıları Polonya’ya taşımayı teklif etti fakat Zelenskıy bence hayatının en akıllı hamlesini yaparak kendi halkının kahramanına çevrildi. Böylece Rusya’nın Kıyiv’i işgal etme planı suya düştü. Herson’un işgalden kurtuluşunu gördük inşallah Kırım’ın da kurtuluşunu göreceğiz. Batılılar her zaman Ukrayna’nın direnişine destek verdi. Ukrayna bu desteği söke söke almaya devam ediyor. Rusya artık savaş noktasında değil, terör noktasında. Bence Rusya, Ukrayna’ya mağlup devlet olmaktan utanç duyuyor.
"TÜRKİYE, KIRIM'IN İŞGALİNİ KABUL ETMEDİĞİNİ DÜNYAYA DUYURAN İLK ÜLKEDİR"
Türkiye Ukrayna’nın ve Kırım’ın işgalindeki pozisyonu Avrasyacılar Türkiye’nin pozisyonuna en çok zarar veren insanlar. Çünkü Türkiye Kırım’ın işgalini kabul etmediğini dünyaya duyuran ilk ülkedir. Türkiye Ukrayna’nın işgal saldırılarını tanımayan, BM kararlarını yazan bir ülkedir. Kararların altında Türkiye’nin imzası vardır. Dolayısıyla bu konulara, söylem değil karar noktasında yaklaşılması gerektiğini savunuyorum.
Bu savaşta tarafsız olduğumu hiçbir zaman söylemedim. Gazetecilerin hukuk ve vicdandan yana olmaları gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda vicdanım çok rahat. Azerbaycanlı olmamın hiçbir etkisi yok, Azerbaycanlı olmasaydım da Kırım Tatarlarını savunurdum. Kırım Tatarları da olmasaydı Ukrayna’yı savunurdum. Adalet inşallah Kırım Tatarlarından ve Ukrayna’dan yana olur.“
Öte yandan, Rus işgalindeki Kırım'dan yakın zamanda savaş nedeniyle çıkmak zorunda kalan ve Kırıkkale'de misafir edilen Kırım Tatarı Dilara İbragimova panelde katılımcılara hitap etti. İbragimova, "Kırım serbest olur da döneriz inşallah" dedi.
"UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI DİYE BİR ŞEY YOK. SALDIRGAN BİR DEVLETİN BAĞIMSIZ BİR DEVLETE SALDIRMASI VAR"
Panelde, Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'da tarihten bugüne yaşanan işgali, baskıları ve meydan okumaları gözler önüne seren Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ise burada şu ifadelere yer verdi:
"Ukrayna-Rusya Savaşı diye bir şey yok. Tamamen tek taraflı olarak, zerre kadar haklı sebebi olmayan vahşi, emperyalist ve saldırgan bir devletin bağımsız bir devlete saldırması var.
Putin, bırakın Sovyetler Birliğini Rus İmparatorluğunu her ne pahasına olursa olsun öyle ya da böyle çok açık bir şekilde kurmayı hedefliyor. Burada söz konusu olan Ukrayna’da, Azerbaycan’da, Batı ülkelerinde, Orta Asya’da hiçbirinin olmaması gereğidir Putin’e göre. Adamın ağladığı şey Sovyetler Birliğinin dağılmış olmasıdır. Rus televizyonlarında birkaç yıl evvel, çocuğun birine Rusya’nın sınırları sorulduğunda Putin’in gururla ‘Rusya’nın sınırları yoktur’ cevabını vermesi, boş bir retorik değildir.
"KIRIM TATARLARI RUSYA'NIN EMPERYALİZMİNİ EN İYİ BİLEN TOPLULUKLARDAN BİRİSİDİR"
Kırım Tatarları dünyada Rusya’nın emperyalizmini en iyi bilen insan topluluklarından birisidir. 200-300 senedir Rus emperyalizmi ile uğraşan Kırım Tatarları bunu çok iyi bilir. Başkalarına masal diye anlatılanları Kırım Tatarları yaşayarak öğreniyor.
Ayrıca, Putin iktidarıyla beraber, dünyada etki ajanlığı ve Rus propagandasının giderek yaygın hale geldiğini anlatan Kırımlı, “Halkların, insanların düşmanı olunmaz ama canilerin katillerin düşmanı olur. Eski Sovyet ülkelerinin başında daima eski Sovyetlerin kültür merkeziymiş. Bunun manası şudur, Moskova’yı kıble olarak görüyorlarmış" dedi.
Kırımlı, Kırımoğlu’nun ve KTMM’nin Kırım’da yasaklandığını dile getirerek işgali tüm ayrıntılarıyla anlattı. Kırımlı, "Kırım Tatarlarının sesinin çıkmaması için her şeyi yapıyorlar. Kırım 8 senelik işgal döneminde Kırım Tatarları için gerçek bir cehenneme çevrildi" ifadelerini kullandı.
Programın sonunda panelistlere ve programın yapımında emeği geçen isimlere plaket takdimi yapıldı.
YENİŞEHİR'DE KIRIMOĞLU PARKI AÇILDI
Öte yandan programın ardından Kırıkkale Yenişehir'de açılana Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun adını taşıyan parkın açılışı yapıldı.
Kırıkkale Yahşihan'da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Parkı açıldı
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Kırıkkale Üniversitesinde Kırım'ın işgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye etkileri konuşuldu
Kırıkkale Üniversitesinde Kırım'ın işgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye etkileri konuşuldu
Kırıkkale Üniversitesinde Rus işgali altındaki Kırım’da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve Türk dünyasına etkileri ile ilgili panel düzenlendi. Panele; Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ersöz, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker, Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun ve çok sayıda öğrenci ve Kırıkkale'deki Kırım Tatar diasporasından pek çok dinleyici katıldı. Panelde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, Kırım'da tarihten bugüne devam eden Rusya'nın yayılmacı politikası ve bugün Ukrayna'da devam eden Rus saldırganlığı ele alındı.
Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri ve Verimlilik Topluluğu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi işbirliğinde bugün, Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Şehit Aydın Çopur Konferans Salonu'nda "Kırım’ın İşgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye'ye Etkileri" konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, Tarihçi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca, Rus işgalindeki Kırım'dan yakın zamanda savaş nedeniyle çıkmak zorunda kalan ve Türkiye'ye sığınan Kırım Tatarı Dilara İbragimova, yaşadığı acı tecrübeleri anlattı.
Panele; Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ersöz, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker, MHP Kırıkkale İl Başkanı Murat Abalı, Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun ve Kırım Tatar diasporasından pek çok kişi katıldı.
https://www.youtube.com/watch?v=-rliiHVFbOQ&ab_channel=K%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1Panelin moderatörlüğünü Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker yaptı. Program, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla başladı.
Panelin ilk açılış konuşmasını yapan Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun, katılımcılara teşekkür etti ve panelin Kırım konusunda farkındalığı artırmasını temenni etti.
Ardından, açılış konuşmalarının ikincisini KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel yaptı. Türkiye'nin Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya olan desteği için teşekkür eden Yüksel, Ukrayna istihbaratının raporlarına göre Kırım'ın işgalden kurtarılmasının yakın olduğunu ifade etti.
"DONBAS'I DA KIRIM'I DA RUS İŞGALİNDEN KURTARACAĞIZ"
Açılış konuşmasını yapan bir diğer isim olan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, Kırım'ın mutlaka Rus işgalinden kurtarılacağını vurguladı. Ümer, "Rusya, ne iddia ederse etsin Herson'u da Donbas'ı da Kırım'ı da işgalden kurtaracağız ve tüm Ukrayna'yı Rusya'nın pençesinden kurtaracağız. Ben buna eminim ve böyle de olacak" dedi.
Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, kendisinin de Kırım Tatar kökenli olduğunu belirterek, Kırım konulu panelin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
"UKRAYNA'NIN ZAFERİ KIRIM TATAR HALKININ ZAFERİ ANLAMINA GELECEK"
Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, "Kırım ve Ukrayna'nın sorunlarıyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ukrayna Devleti, 1991'de bağımsızlığını kazanmasının ardından Kırım Tatarlarının tarihi vatanlarına dönüşü desteklendi. Ancak 2014'ten beri Kırım Tatar halkı Kırım'da tehlikeler ve baskılarla yüzleşmek zorunda kaldı" dedi.
Müsteşar Zolotaryov, "24 Şubat'tan bu yana devam eden savaş Kırım Tatarlarını yeniden tehlikeye attı. Ne yazık ki hepimiz özgürlük için bedel ödüyoruz. Ukrayna'nın bağımsızlık davasındaki zaferi aynı zamanda Kırım Tatar halkının zaferi anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı.
Panel başkanı ve moderatörü Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker bir Kırım Türkü olarak ailesinin soy ağacından bahsetti ve Kırım’dan Türkiye'ye geliş hikayesini anlattı.
Ardından panelin ilk konuşmacısı Azerbaycan Türkü gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı'nı takdim etti.
KIRIM'IN İŞGALİ VE SAVAŞ SÜRECİNDE ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ
Gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı ise panelin ikinci oturumda Ukrayna'da başlayan savaşın birçok yönünü dile getirdi. Şamilkızı, 2014'te Kırım'ın işgaliyle başlayan ve Şubat 2022'de savaşla devam eden süreci, uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi. Şamilkızı, Kırım'ın işgali ve Ukrayna'da başlayan savaşa giden süreci, geçmişten bugüne çeşitli tarihi dönemlerdeki durumu anlattı.
Şamilkızı, "2014 senesinde bizim tanıklık ettiğimiz Kırım'ın işgali sürecinde Kırım'da hiçbir zaman Rus yanlısı bir gösteriye şahitlik etmedim. Kırım'ın işgalinin sonlanmasına doğru orada bulundum ve hiçbir zaman sayısı bir kişinin üzerine çıkan Rus yanlısı topluluk görmedim" dedi.
Gönül Şamilkızı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kırım’da hiçbir zaman kitlesel Rusya yanlısı bir gösteriye tanıklık etmedim. Kırım’ın işgali sırasında İlmi Aga, Gayana Hanım vardı oralardaydı. Ben Kırım’ın işgalinden daha önce orada bulunmuştum. İşgalin sonlanmasına doğru geri döndüm. Hiçbir zaman kişi sayısı bir kişinin üzerine çıkan bir Rus topluluğu görmedim.
2013 senesinin Kasım ayında medeni halklardan biri olduğuna inandığım Ukrayna halkının hayatını kaybetmesini saygıyla anıyorum. 121 kişi yaşamını yitirdi. Bugünlerde Ukrayna halkı meydanlara çıkarak Avrupa Parlamentosu Anlaşması’nın imzalanmasını talep etti. Ukrayna yönetimi Rusya’nın büyük baskısından kredi vaadiyle kandırarak bu anlaşmayı rafa kaldırdı. Sivil toplum örgütleri protesto ettiler. O gün yüzbinlerce insan bağımsızlık meydanında toplandı.
Kırım’ın işgalinden sonra Donbas’ın işgali başladı. 27 Şubat’ta Kırım’ın işgali gerçekleşti. Hemen ardından Kırım’da bütün kurumlar Rus askerleri tarafından işgal edildi. Nisan’da ise Rus ayrılıkçılar Donetsk Valilik binasına girerek orayı işgal etti. Biz Rusya’nın saldıracağını bekliyorduk.
"HERSON'DAN SONRA KIRIM'IN İŞGALDEN KURTULUŞUNU DA GÖRECEĞİZ"
Kıyiv yönetimini devirmek orada kukla bir yönetim oluşturmak nitekim Amerikalıların Batılıları Polonya’ya taşımayı teklif etti fakat Zelenskıy bence hayatının en akıllı hamlesini yaparak kendi halkının kahramanına çevrildi. Böylece Rusya’nın Kıyiv’i işgal etme planı suya düştü. Herson’un işgalden kurtuluşunu gördük inşallah Kırım’ın da kurtuluşunu göreceğiz. Batılılar her zaman Ukrayna’nın direnişine destek verdi. Ukrayna bu desteği söke söke almaya devam ediyor. Rusya artık savaş noktasında değil, terör noktasında. Bence Rusya, Ukrayna’ya mağlup devlet olmaktan utanç duyuyor.
"TÜRKİYE, KIRIM'IN İŞGALİNİ KABUL ETMEDİĞİNİ DÜNYAYA DUYURAN İLK ÜLKEDİR"
Türkiye Ukrayna’nın ve Kırım’ın işgalindeki pozisyonu Avrasyacılar Türkiye’nin pozisyonuna en çok zarar veren insanlar. Çünkü Türkiye Kırım’ın işgalini kabul etmediğini dünyaya duyuran ilk ülkedir. Türkiye Ukrayna’nın işgal saldırılarını tanımayan, BM kararlarını yazan bir ülkedir. Kararların altında Türkiye’nin imzası vardır. Dolayısıyla bu konulara, söylem değil karar noktasında yaklaşılması gerektiğini savunuyorum.
Bu savaşta tarafsız olduğumu hiçbir zaman söylemedim. Gazetecilerin hukuk ve vicdandan yana olmaları gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda vicdanım çok rahat. Azerbaycanlı olmamın hiçbir etkisi yok, Azerbaycanlı olmasaydım da Kırım Tatarlarını savunurdum. Kırım Tatarları da olmasaydı Ukrayna’yı savunurdum. Adalet inşallah Kırım Tatarlarından ve Ukrayna’dan yana olur.“
Öte yandan, Rus işgalindeki Kırım'dan yakın zamanda savaş nedeniyle çıkmak zorunda kalan ve Kırıkkale'de misafir edilen Kırım Tatarı Dilara İbragimova panelde katılımcılara hitap etti. İbragimova, "Kırım serbest olur da döneriz inşallah" dedi.
"UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI DİYE BİR ŞEY YOK. SALDIRGAN BİR DEVLETİN BAĞIMSIZ BİR DEVLETE SALDIRMASI VAR"
Panelde, Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'da tarihten bugüne yaşanan işgali, baskıları ve meydan okumaları gözler önüne seren Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ise burada şu ifadelere yer verdi:
"Ukrayna-Rusya Savaşı diye bir şey yok. Tamamen tek taraflı olarak, zerre kadar haklı sebebi olmayan vahşi, emperyalist ve saldırgan bir devletin bağımsız bir devlete saldırması var.
Putin, bırakın Sovyetler Birliğini Rus İmparatorluğunu her ne pahasına olursa olsun öyle ya da böyle çok açık bir şekilde kurmayı hedefliyor. Burada söz konusu olan Ukrayna’da, Azerbaycan’da, Batı ülkelerinde, Orta Asya’da hiçbirinin olmaması gereğidir Putin’e göre. Adamın ağladığı şey Sovyetler Birliğinin dağılmış olmasıdır. Rus televizyonlarında birkaç yıl evvel, çocuğun birine Rusya’nın sınırları sorulduğunda Putin’in gururla ‘Rusya’nın sınırları yoktur’ cevabını vermesi, boş bir retorik değildir.
"KIRIM TATARLARI RUSYA'NIN EMPERYALİZMİNİ EN İYİ BİLEN TOPLULUKLARDAN BİRİSİDİR"
Kırım Tatarları dünyada Rusya’nın emperyalizmini en iyi bilen insan topluluklarından birisidir. 200-300 senedir Rus emperyalizmi ile uğraşan Kırım Tatarları bunu çok iyi bilir. Başkalarına masal diye anlatılanları Kırım Tatarları yaşayarak öğreniyor.
Ayrıca, Putin iktidarıyla beraber, dünyada etki ajanlığı ve Rus propagandasının giderek yaygın hale geldiğini anlatan Kırımlı, “Halkların, insanların düşmanı olunmaz ama canilerin katillerin düşmanı olur. Eski Sovyet ülkelerinin başında daima eski Sovyetlerin kültür merkeziymiş. Bunun manası şudur, Moskova’yı kıble olarak görüyorlarmış" dedi.
Kırımlı, Kırımoğlu’nun ve KTMM’nin Kırım’da yasaklandığını dile getirerek işgali tüm ayrıntılarıyla anlattı. Kırımlı, "Kırım Tatarlarının sesinin çıkmaması için her şeyi yapıyorlar. Kırım 8 senelik işgal döneminde Kırım Tatarları için gerçek bir cehenneme çevrildi" ifadelerini kullandı.
Programın sonunda panelistlere ve programın yapımında emeği geçen isimlere plaket takdimi yapıldı.
YENİŞEHİR'DE KIRIMOĞLU PARKI AÇILDI
Öte yandan programın ardından Kırıkkale Yenişehir'de açılana Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun adını taşıyan parkın açılışı yapıldı.
Kırıkkale Yahşihan'da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Parkı açıldıEN ÇOK OKUNANLAR