SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanı açılış töreni, 14 Şubat'ta Kırımoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek

Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanı açılış töreni, 14 Şubat'ta Kırımoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2022 23:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2022 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanı açılış töreni, 14 Şubat'ta Kırımoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek

Adana'da Türkiye Ukrayna Dostluk Ormanı kurulacak. 14 Şubat 2022'de gerçekleştirilecek olan fidan dikme törenine, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Kırım Tatar ve Ukrain diasporasından temsilciler katılacak. Proje, Ukrayna merkezli Hayat Vakfı öncülüğünde hayata geçirildi.

Adana, Türkiye-Ukrayna Dostluk Ormanı'na ev sahipliği yapacak. Ukrayna merkezli Hayat Vakfı ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Dairesi Başkanlığı tarafından kurulan Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı (OGEM Vakfı) işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında,14 Şubat 2022 tarihinde, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun katılımıyla fidan dikim töreni yapılacak.

"HAYATI YENİDEN YEŞERTELİM" PROJESİ

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, etkinliği, "Bildiğiniz gibi Türkiye’de çıkan orman yangınları neticesinde bizler gibi Ukrayna’da yaşayan dostlarımızın da yüreği yanmış, Ukrayna’da kurulu “Hayat Vakfı” öncülüğünde “Hayatı Yeniden Yeşertelim” isimli bir kampanya başlatılmıştır. TURKSİD Ukrayna Derneği ve KTMM desteği ile toplanan paralarla 10.000 fidandan oluşan bir orman yapılmasına karar verilmiştir. TC Orman Genel Müdürlüğü, Ogem Vakfı’nın Adana’da il sınırlarında göstermiş olduğu alana “Fond Hayat Türkiye - Ukrayna Dostluk Ormanı” fidan dikme törenine dernek ve vakıflarımızdan yönetici ve temsilcileri de bekleriz. İşgalci Rusya’nın Ukrayna’da çıkardığı kriz günlerinde Türkiye ve Ukrayna dostluğun pekişmesi açısından bu tören çok anlamlı olacaktır." açıklamalarıyla duyurdu.

TÜRKİYE-UKRAYNA DOSTLUK ORMANI, ADANA'DA 10 BİN FİDANLA KURULUYOR

Projenin hayata geçirilmesinde önemli çabaları olan TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı, Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Yüksel, Kırım Haber Ajansına verdiği demeçte, Türkiye-Ukrayna arasındaki bağları güçlendirecek olan projenin, Türkiye'de geçen yaz ayında meydana gelen orman yangınlarından etkilenen bir bölgede olmasının önemine değindi. Proje kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü tarafından Mersin, Adana, Antalya veya Muğla illerinin teklif edildiğini ifade etti. Yüksel, Türkiye'deki Kırım Tatar diasporasının, Kırım Tatar ve Ukrayna derneklerinin bulunduğu Adana'nın dostluk ormanı için seçildiğini belirterek; bu kapsamda 10 bin fidanın dikileceğini kaydetti. Geçen yıl orman yangınlarının ardından kampanya başlatıldığını belirten İsmet Yüksel, 14 Şubat 2022'de nihayet Adana'da açılış töreni yapılacağını dile getirdi.

2021’DEKİ TÜRKİYE’DE ORMAN YANGINLARI

28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin birçok şehrine yayılan orman yangınları 12 Ağustos 2021 itibarıyla; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde çıktı. 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü, binlerce hayvan can verdi.
Yangınların başların, beş gün içinde 35 ilde 125 orman yangını çıktı. Bunlardan 117’si daha sonra kontrol altına alındı. Manavgat’ta meydana gelen faciada 7 kişi öldü, 507 kişi yaralandı. Evlere ulaşan yangınlar büyük bir trajediye sahe oldu. Yangın, ormanda yaşayan hayvanları da etkiledi. İnsanların evleri, geçim kaynakları, işyerleri ve turistik tesisler de dahil olmak üzere yüzlerce bina ateşe teslim oldu. Temmuz sonunda durum kontrol altına alındı ​​ve yangınların etkisi geçti.

UKRAYNALI DERNEKTEN YARDIM KAMPANYASI

Ukrayna ve Türkiye vatandaşları tarafından kurulan Hayat Yardım Vakfı, orman yangınlarıyla sarsılan Türk halkına destek olmak için bir kampanya başlatmıştı. Kampanyanın başında da duyurulduğu üzere “Ukrayna-Türk Dostluk Ormanı” fonlarının, yeni bir doğal afet durumunda Türkiye’ye yardım etmek için kullanılacağı belirtildi. Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı’nın organizasyonu ve oluşturulması için kaynak yaratma, Temmuz-Eylül 2021 döneminde gerçekleşti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.