SON DAKİKA
Hava Durumu

Amerikan seçimleri: Son kozlar

Hillary Clinton ve Donald Trump arasındaki rekabette son düzlüğe girilirken, Hillary Clinton önde görünüyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Amerikan seçimleri: Son kozlar

Pek çok eyalette erken oy kullanmanın başladığı Amerikan Başkanlık seçimlerine 17 gün kala başkanlık yarışı tüm hızıyla devam ediyor. Ulusal anketlerde ortalama 7 puan önde olan Demokratik Parti’nin başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı milyarder işadamı Donald Trump, 19 Ekim akşamı Las Vegas’ta kozlarını son kez paylaştılar. Fox News’un sunduğu münazarada iki aday ABD Yüksek Mahkemesi, bireysel silahlanma, göçmenlik, kürtaj gibi sosyal konuların yanı sıra bütçe açığı ve kamu borcu gibi ekonomik konuları ve sürmekte olan Musul Operasyonu’nu tartıştılar.

Adayların genel olarak klasik konuşma noktalarını tekrarladığı bir münazara oldu diyebiliriz. Donald Trump Anayasa Mahkemesi’ne kürtaj ve bireysel silahlanma yanlısı hâkimler atamaya söz verirken, Hillary Clinton silah kontrolünden yana olduğunu ve kürtaj gibi konuların devletten ziyade bireylere bırakılması gerektiğini söyledi. Göçmenlik Yasaları konusunda Donald Trump, Hillary Clinton’ı sınır güvenliğini ihmal ederek ülkeyi kaçak göçmenlerle doldurmak konusunda suçlarken, Hillary Clinton kaçak göçmenlere vatandaşlık vererek onların “Trump gibiler” tarafından sömürülmesini engellemek istediğini söyledi. Kaçak göçmenlerin her yıl milyarlarca dolar vergi ödediğine dikkat çeken Hillary Clinton, uzun yıllardır federal gelir vergisi ödemeyen Donald Trump’a bu noktadan tekrar saldırdı

Donald Trump’ın ortalığa bomba gibi düşen ses kaydının ardından pek çok kadın zamanında Donald Trump tarafından cinsel tacize uğradığını iddia etmişti. İddiaları reddeden Trump kadınların para ve şöhret peşinde koştuğunu ya da Hillary Clinton’in kampanyası tarafından piyasaya sürüldüğünü öne sürdü. Hillary Clinton ise “Donald kadınları aşağılayarak kendini yücelttiğini sanıyor” diyerek iddiaların ciddi olduğunu söyledi.

Rusya ile olan ilişkiler, Irak ve Suriye meselesi de gecenin tartışılan konuları arasındaydı. Donald Trump geçmişte olduğu gibi Irak ve Sam Devleti’ne karşı Rusya ile müttefik olabilecekleri ve Amerikan üslerinin bulunduğu Güney Kore, Suudi Arabistan gibi ülkelerin ve savunma harcamaları düşük olan NATO üyelerinin ABD’ye haraç ödemesi gerektiğini söyledi. Hillary Clinton ise Donald Trump’ı “Putin’in kuklası” olmakla suçladı ve Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına desteğini de tekrar etti. Musul konusunda Hillary Clinton operasyonu desteklediğini söylerken, Donald Trump ise Musul Operasyonu’nun aylardır konuşulmasının hata olduğunu ve DEAŞ liderlerinin çoktan Musul’dan kaçtığını söyledi.

Münazaranın anketlerde oldukça geride olan ve kendi partisinin liderleriyle medya önünde kavga eden Donald Trump için son fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Ancak önceki iki münazarada olduğu gibi ödevini yapmış olarak sahneye gelen Hillary Clinton pek çok uzmanın gözünde münazaranın galibi oldu. Donald Trump ise çoğu zaman belirli kalıpları tekrarlar pozisyondaydı. Yıllardır fazla mekanik ve robotik olmakla suçlanan Hillary Clinton Trump karışında fazla hazırlıklı olmanın faydasını gördü diyebiliriz.

Son günlerde seçimlere hile karıştırılacağı iddiasında olan Donald Trump’ın seçim sonuçlarını kabullenme konusunda kaçamak yanıtlar vermesi geceye damgasını vururken, Donald Trump’ın Hillary Clinton’a “edepsiz kadın” demesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Eyalet haritalarına baktığımızdaysa bir önceki bölümde bahsettiğimiz durum kısmen gerçekleşmiş durumda. Donald Trump’ın özellikle üniversite mezunu beyaz seçmenlerde Mitt Romney’e oranla kayda değer bir oranda geride olması ve Latinolarla arasının çok daha kötü olması Demokratların bu sene son 16 başkanlık seçiminden 15’ini Cumhuriyetçilerin kazandığı Arizona’da kuvvetli olmasını sağlıyor. Erken oy kullanma trendleri diğer eyaletlerde de devam ederse, Donald Trump’a oranla çok daha güçlü bir saha teşkilatı olan Hillary Clinton’ın Donald Trump’ı seçiciler sayısında büyük bir farkla yeneceğini söyleyebiliriz. 

Kemal Cem Söylemez

Amerika'da, Old Dominion University'de Pazarlama doktorasına devam eden Söylemez, online topluluklar, dijital pazarlama ve ulusal kültürle ilgili araştırmalar yapıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.