SON DAKİKA
Hava Durumu

Trump görevden alınacak mı?

ABD'nin en çok tartışılan başkanının görevden alınabileceği konuşuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2017 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2017 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Trump görevden alınacak mı?

Göreve geldiği günden beri adı skandallarla anılan Donald Trump, bu defa boyunu çok aşan bir işe bulaşmış olabilir. 



Danışmanı Michael Flynn'in Rus bağlantısını araştıran FBI'dan, FBI başkanı James Comey'den rica etmek suretiyle soruşturmayı kapatma talebinde bulunan Trump'ın başı dertte. Ruslarla görüşürken devlet sırrı sayılacak bilgileri paylaştığı ifade edilen Trump'ın, son olarak FBI'ı etkilemeye çalışması, görevden aldığı James Comey'in bir not paylaşmasıyla gündeme geldi. Comey, Başkan Trump'ın "Flynn iyi bir adam, soruşturmayı durdurun" minvalinde bir direktif verdiğini kamuoyuyla paylaştı. 



155920



Uzmanlar, Trump'ın Amerika'nın güvenlik bürokrasisini karşısına aldığını ve bu nedenle işinin zor olduğunu belirtiyor. Trump'a kızan FBI, elindeki bilgi ve belgeleri paylaşmaya devam ederek Trump'ı oldukça zor bir duruma sokabilir. 



Öte yandan, Trump'ın görev onayı anketlerindeki performansı da oldukça kötü. Nisan başında %51 civarında seyreden görev onayı anketleri, %44'e kadar düşmüş durumda. Demokratlar, Trump'ın görevden alınması için kampanya yaparken, bazı Cumhuriyetçi senatör ve Kongre üyelerinden de bu yönde açıklamalar gelmeye başladı. Yalnızlaşan Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin desteğini de kaybederse gerçekten divanda yargılanabilir.



155722



Peki Trump görevden alınabilir mi? Amerikan tarihinde divana çıkarılan 3 başkan var ancak, hiçbirisi görevden alınmadı. Abraham Lincoln'ün yerine gelen Andrew Johnson için "impeachment" yani "divanda yargılama" kabul edilmiş ancak başkan görevden alınmamıştı. Monica Levinsky skandalıyla gündeme gelen Bill Clinton da, yargılanmış, suçunu itiraf etmiş ancak görevden alınmamıştı. Trump'a benzer bir şekilde bir soruşturmayı etkilemeye çalışmasıyla Watergate skandalını yaratan Nixon ise, yargılandıktan sonra istifa etmişti. Nixon'un görevden alınmasına kesin gözüyle bakılıyordu. 



Trump için görevden alınma ihtimali zayıf gibi duruyor. Zira Trump'ın yargılanması için Kongre'nin salt çoğunluğu gerekiyor, yargılama kararı (impeachment) verildikten sonra ise, Senato jüriliğinde gerçekleşen yargılamada, Senato'nun üçte ikisinin aleyhte oy vermesi, başkanın görevden alınmasını sağlıyor. 



149363



Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'yi topyekün karşısına almadığı bir senaryoda görevden alınacağını söylemek zor. Ancak yargılanması dahi, gelecek seçim döneminde Trump'ı oldukça zor bir duruma sokacaktır. Cumhuriyetçilerden yükselen çatlak sesler de gözönüne alındığında, Trump'ın Rus bağlantılarının başına bela olmaya devam edeceği ve karşısına aldığı güvenlik bürokrasisinin yeni bilgiler paylaşacağını kesinlikle söylemek mümkün. 



M. Bahadırhan Dinçaslan
QHA Türkçe Sayfa Yayın Yönetmeni

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.