SON DAKİKA
Hava Durumu

“18 Mayıs’ı Kırım’ın Kurtuluş Günü ile değiştireceğiz”

Kırım Tatar halkın milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yas günü olan 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü gününü, bir gün Kırım’ın Kurtuluş Günü ile değişebileceği hakkındaki umudunu dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“18 Mayıs’ı Kırım’ın Kurtuluş Günü ile değiştireceğiz”

17 Mayıs tarihinde, Kanada Federal Parlamentosu önünde Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma töreni gerçekleşti. Törene Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna ve Türkiye Büyükelçileri, Kanada Kırım Tatar Derneği Başkanı, Ottawa Türk, Kırım Tatar ve Ukraynalı derneklerinin üyeleri ve kayıtsız kalamayan vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yas günü olan 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü gününü, bir gün Kırım’ın Rus işgalinden kurtuluş günü ile değişebileceği hakkındaki umudunu dile getirerek, “Bununla birlikte Kanada Parlamentosu’nun bir gün Kırım Tatar Soykırımını tanıyacağını ümit ediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Törene katılan insanlar, Kırım Tatar halkına desteklerini göstermek için Kırım Tatar halkının sembolü olan Tarak Tamga’yı oluşturdu.

18 ve 19 Mayıs tarihlerinde Ottawa ve Toronto’da Kırım Tatar Sürgünün 72’nci yıldönümü nedeniyle etkinlikler düzenlenecek. Böylece Kanada’nın birkaç üniversitesinde konu ile ilgili dersler yapılacak. 19 Mayıs tarihinde Toronto’da matem mitingi organize edilecek. Miting kapsamında Ontario eyaletin parlamento binasında Kırım Tatar bayrağı çekilecek.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma günü olarak ilan etti.

18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle anma mitingleri, eylemleri, flashmob etkinlikleri düzenlenmesi, liselerde bu konunun anlatılması, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerinin etkinlik düzenlemesi planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.