SON DAKİKA
Hava Durumu

1918 tarihli Ukrayna haritası bulundu

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2011 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2011 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
1918 tarihli Ukrayna haritası bulundu
LVİV, 01.02.2011 (QHA) – Benzeri olmayan 1918 tarihli Ukrayna haritası bulundu. Svoboda (Azatlık) radyosunun verdiği bilgiye göre Lviv sakini Mihail Gavrilov söz konusu haritayı Lviv Tarih Müzesine bağışladı. Gavrilov, haritayı 1980’li yıllarda pazardan satın almıştı. Şimdiye kadar eski Ukrayna topraklarını sadece 1896 tarihli İvan Veliçko’nun haritasının gösterdiği iddia ediliyordu.
Yeni bulunan harita Viyana’daki Freytag&Berndt yayınevinde basıldı. Bu haritada ilk kez Ukrayna’nın sınırları belirlenmişti. Haritada Ekim 1918’de Ukrayna Halk Cumhuriyetinin (UNR) sınırları gösteriliyor.
O dönemde Ukrayna’ya Transdinyester, Belarus - Beresteyşçina, şu anda Belarus’a bağlı Gomel bölgesi (o zaman Ukrayna’nın sınırları bugünkü Belarus’un 150 kilometre içine giriyordu), şimdiki Rusya’nın Kursk ve Voronej şehirlerinin bulunduğu bölge olan Slobojanşçina dahildi.
Uzmanlar, bu haritanın Ukrayna’nın 1918’de nasıl olduğunu ve günümüze kadar Ukrayna’nın sınırlanının nasıl değiştiğini gösteren bir belge olduğunu kaydettiler. Tarihçi İvan Svarnik, bu haritanın Ukrayna’nın devlet olarak ilk haritası olduğundan dolayı bu buluşu büyük sürpriz olarak yorumladı. Svarnik, “Harita, öncelikli olarak basıldığı dönemdeki halkın bilincini, devletin milli bilincini kaydeden bir belgedir. Ben, böyle bir haritanın var olduğunu tahmin etmiştim çünkü Avusturya’nın Freytag&Berndt yayınevinin, 1. Dünya Savaşı’nın devam ettiği tüm dönem boyunca çatışmaların yapıldığı bölgelerin haritalarını çizdiği biliniyor” dedi.
Svoboda Radyosunun verdiği bilgiye göre SSCB döneminde 1918 tarihli Ukrayna haritaları bilinçli olarak yok ediliyordu. Bu haritayı bulunduranlara 10 yıl hapis cezası verilirdi.
İlyas Ali

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.