SON DAKİKA
Hava Durumu

“26 Şubat davası” duruşması ve beklenen sonuç

Bugün, 29 Nisan'da işgal edilen Kırım’ın Yüksek Mahkemesinde “26 Şubat davasının” beklenen duruşması yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2016 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“26 Şubat davası” duruşması ve beklenen sonuç

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresini bir kere daha uzattı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, “Çiygöz’ün tutukluluk süresi 22.05.2016 tarihine kadar uzatıldı. Mustafa ve Ali’yi de görünüşe göre aynı sonuç bekliyor” yorumunda bulundu.

“26 Şubat davasının” görüldüğü ilk duruşma 28 Aralık tarihinde gerçekleştirilirken, ikinci duruşma 15 Ocak tarihinde yapıldı. 15 Ocak’ta yapılan duruşmada “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Nikolay Polozov’un dava belgelerini okumak için ek süre istemesi nedeniyle duruşma 25 Ocak 2016 tarihine kadar ertelenmişti. Daha sonra duruşmanın 27 Ocak tarihinde yapılacağı bildirildi. 27 Ocak’ta yapılan duruşma ise davalı Eskender Kantemirov’un hastaneye yatması gerektiği neden gösterilerek 15 Şubat’a kadar ertelendi.
 
15 Şubat tarihinde yapılan duruşmada mahkeme avukatların dilekçesini kabul ederek davanın ek soruşturmaya gönderildiğini açıkladı.

25 Ocak tarihinde yapılan duruşmada ise KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar aktivistleri Mustafa Degermenci ve Ali Asanov’un tutukluluk süreleri 8 Mart’a kadar ondan sonra ise 11 Mart’a kadar uzatıldı. 11 Mart tarihinde tutukluluk süresi yeniden uzatıldı.
 
Kırım’ın Rus yönetimi tarafından “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov tutuklu bulunurken, Eskender Kantemirov, Arsen Yunusov ve Eskender Emirvaliyev teminat ile serbest bırakılmıştı.
 
26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.