SON DAKİKA
Hava Durumu

AB: "Ciddi ve kabul edilmez ihlaller"

AB, Sivastopol’de yapılan sözde seçimleri tanımıyor ve Kırım Tatar Milli Meclisi yönetimi üyelerinin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2017 08:48
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2017 09:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB: "Ciddi ve kabul edilmez ihlaller"

Avrupa Birliği (AB) Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının ve liderlerine yönelik takibatın haklarının "ciddi ve kabul edilmez ihlaller” olarak değerlendirdiğini açıkladı.
 
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi’nden 11 Eylül tarihinde yapılan açıklamada, “Bugün Akmescit’teki sözde Yüksek Mahkeme, Şubat 2014’te güya toplu kargaşalar organize ettiği için Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz hakkında 8 yıl hapis cezası kararını verdi. Avrupa Birliği Çiygöz davasını tutarlı biçimde takip etti ve onun serbest bırakılmasında ısrar etti. Söz konusu çağrıyı bugün de tekrarlıyoruz. Ayrıca Kırım Tatar Milli Meclisi’nin diğer Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’a yönelik suçlamaların derhal kaldırılacağı ümidindeyiz ve Kırım yarımadasında ile Rusya Federasyonu’nda tüm yasa dışı olarak tutuklanan Ukrayna vatandaşlarının derhal serbest bırakılması gerektiğinden ibaret eski tutumunuz teyit ediyoruz” diye kaydedildi.



159171



Rusya tarafından işgal edilen Sivastopol’de 10 Eylül tarihinde düzenlenen yasa dışı valilik seçimlerine de değinilen açıklamada, Avrupa Birliği’nin Kırım’ın ve Sivastopol’ün Rusya Federasyonu tarafından işgalini tanımadığı ve bundan dolayı Kırım yarımadasında düzenlenen sözde seçimleri de tanımadığı belirtildi.
 
ABD Dış İlişkiler Servisi, “Kırım yarımadasında seçilen, Kırım ve Sivastopol’ü “temsil etmeye” adaylık eden her kimse, Ukrayna’ya ait olan bir bölgenin temsilcisi olarak kabul edilmeyecek. Avrupa Birliği Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğinde sarsılmaz kalıyor” dedi.
 
Bilindiği gibi Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Yüksek Mahkeme, 11 Eylül tarihinde, sözde savcılığın suçlamalarını destekleyerek Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz hakkında 8 yıl hapis cezası kararını çıkardı.
 
150 duruşma yapıldıktan sonra 1 Ağustos tarihinde işgalcilerin kontrolündeki sözde hakimler Çiygöz davası çerçevesinde soruşturmayı tamamladı. 9 Ağustos tarihinde yapılan duruşmada son sözünü söyleyen Ahtem Çiygöz, hakkında verilecek kararı tüm Kırım Tatar halkı için kabul edeceğini ifade etti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat Davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor.
 
26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük bir miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.