SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, doğalgaz için Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık destek sağlamaya hazır

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, doğalgaz için Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık destek sağlamaya hazır

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği Liderleri Zirvesi’nde Komisyonun Ukrayna’ya doğalgaz alımı için en fazla 1 milyar dolarlık destek sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Brüksel’de 23 Ekim tarihinde yapılan toplantı katılımcıları, söz konusu tutarın kıza süre içerisinde sağlanabileceğini belirterek bunun, Ukrayna’nın bütçe ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağını kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cuma günü yaptığı açıklamada doğalgaz ödemeleri için Kiev’in köprü krediye ihtiyaç duyabileceğini ancak ilgili sorunun henüz ele alınmadığını ifade etti.

Ukrayna, bütçe açığını kapatmak için Avrupa Birliği’nden ek 2 milyar Euroluk yardım istemişti. Avrupa Birliği yetkilileri, Brüksel’in büyük bir olasılıkla böyle tutarın ayrılmasını onaylamayacağı kanaatinde.

Brüksel’de 21 Ekim tarihinde Ukrayna Enerji ve Gaz Sanayisi Bakanı Yuriy Prodan, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Oettinger'in katılımıyla doğalgaz konusunda üç taraflı görüşmede, Ukrayna’nın Moskova'ya 3,1 milyar dolar ödemesi ve mart sonuna kadar geçerli olacak yeni tarifede, bin metreküpü 385 dolardan ön ödeme yaparak gaz ithal etmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.

Kiev’in Ekim sonuna kadar 1,45 milyar doları, 1,65 doları ise yılsonuna kadar ödemesi gerekiyor.

Ukrayna, AB ve Rusya arasında doğalgaz konusunda sonraki görüşmenin Brüksel'de 29 Ekim tarihinde yapılacak. Görüşmede konuyla ilgili anlaşmaların imzalanması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.