SON DAKİKA
Hava Durumu

AB Konseyi Başkanı Tusk: "AB, Ukrayna'yı desteklemeye devam edecek"

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu’nda konuşma yaparak Aralık ayında düzenlenen AB zirvesinin sonuçlarını sundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2018 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2018 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB Konseyi Başkanı Tusk: "AB, Ukrayna'yı desteklemeye devam edecek"

Avrupa Birliği (AB) bundan sonra da, Rus saldırganlığına karşı çıkan Ukrayna halkını destekleme politikası izlemeye devam edecek. Avrupa Parlamentosu’nda konuşma yaparak Aralık ayında düzenlenen AB zirvesinin sonuçlarını sunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvede Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları uzatma kararı alındığını hatırlattı.



Tusk yaptığı konuşmada, “Gururla Avrupalıların, 3.5 yıldır Rus saldırganlığına karşı çıkan Ukrayna halkıyla birlik olduklarını dile getiriyorum. Bu politikayı izlemeye devam edeceğiz.” dedi.



Aralık ayında, Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna’ya karşı saldırısından dolayı Rusya’ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımları 6 ay daha uzatma kararını verdi.



163095



Söz konusu karar, Brüksel’de 14 Aralık tarihinde yapılan AB Liderler Zirvesi’nde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmayı çözmeye yönelik olan Minsk Anlaşmaları'nın hayata geçirilmesi ile ilgili raporu okumasından sonra kabul edildi. AB ülkeleri liderlerinin Rusya’ya karşı yaptırımları uzatma kararını “herhangi bir anlaşmazlık ve tartışma” olmadan aldığı kaydedildi.



Avrupa Birliği, Kırım’ın işgali ve Ukrayna’nın doğusundaki saldırısından dolayı Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı. Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi 28 ülke, Rusya'ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor. Özellikle ticaret ve yatırımlara yönelik kısıtlamaları içeren yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor. 



AB'nin mal varlığı dondurma ve seyahat yasağından oluşan ilave yaptırımları da pek çok Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.