SON DAKİKA
Hava Durumu

AB Konseyi'nden Rusya'ya savaş suçu uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi, Suriye rejimi ve Rusya'nın Halep'te düzenlediği aşırı ve orantısız saldırıları güçlü şekilde kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2016 22:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2016 22:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB Konseyi'nden Rusya'ya savaş suçu uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi Halep’e yönelik girişimleri nedeniyle Rusya’yı ve Suriye rejimini kınadı.

Lüksemburg’da bugün, 17 Ekim’de bir araya araya gelen AB Dış İlişkiler Konseyi yaptığı toplantı sonrasında kabul ettiği bildiride, Halep’e yönelik girişimleri nedeniyle Rusya’yı güçlü şekilde kınadı.

Bildiride Esad rejiminin ve başta Rusya olmak üzere müttefiklerinin Halep saldırısına başlamasından bu yana Halep’in doğusuna yönelik hava saldırılarının yoğunluğunun ve ölçüsünün açık şekilde orantısız olduğu kaydedildi.

Hastanelerin, sağlık personelinin, okulların ve temel altyapının bilinçli şekilde hedef alındığı söz edilen bildiride, varil ve misket bombaları ile kimyasal silahların kullanılmasının savaş suçu oluşturabileceği belirtildi.

Ayrıca AB, Suriye’de sistematik olarak insan hakları ve uluslararası insani haklarının ihlal edilmesini kınadı. Söz konusu ihlallerin örneği olarak Konsey 19 Eylül’de Halep’te insani yardım konvoyunun bombalanmasını hatırlattı.

AB, Suriye halkını korumanın öncelikle Suriye rejiminin sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, aşırı ve orantısız saldırıları güçlü şekilde kınadı. Halep üzerindeki askeri uçuşların derhal durdurulması, ateşkes ve kuşatmaların kaldırılması,  ülke çapında insani yardımlara erişimin sağlanması çağrısını yineleyen AB Konseyi, rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin devam etmesinin gerekli olduğunu kaydettiği bildiride, "Bu çerçevede, bölgesel aktörlerin bilhassa da komşu ülkelerin özel bir sorumluğu var." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.