SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'li şirketler Kırım'la ticaret yapmaya devam ediyor

Çoğu Güney Kıbrıs'ta kayıtlı olan 130'a yakın şirket yaptırımları ihlal ederek Kırım'la ticaret yapmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2017 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'li şirketler Kırım'la ticaret yapmaya devam ediyor

Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) Litvanyalı milletvekili Petras Auštrevicius, Avrupa Birliği’nden 130 şirketin işgal edilen Kırım’a karşı uygulanan ekonomik yaptırımları ihlal ettiğini belirterek suçluları cezalandırmayı talep etti.



 



Strazburg'da bugün, 5 Ekim tarihinde AP’de Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlallerine ilişkin durumun müzakereleri sırasında konuşan Auštrevicius, “Bağımsız bir Rus analistten aldığım bilgilere göre AB’den 130’a yakın şirket hala Kırım’la ticaret yapmaya devam ediyor. Bu şirketlerin çoğu Kıbrıs’ta kayıtlı. Bu skandal ve şok edici siyasi-ticari odaklaşma derhal durdurulmalı ve gerekli soruşturma da derhal yapılmalıdır.” diye kaydetti.



 



Litvanyalı milletvekili, Avrupa Komisyonu’nun bu durumla ilgili derhal gerekli önlemler alması gerektiğini ve işgal edilen Kırım’a karşı uygulanan ekonomik yaptırımları ihlal edenlere karşı tüm yasal araçları ve kısıtlayıcı önlemleri uygulaması gerektiğini ifade etti.



 



159297



 



Bilindiği gibi Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi ardından Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanları uluslararası trafiğe kapatmıştı.
 
Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan limanları, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı. 5 Mayıs 2015 tarihinde Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun resmi internet sitesinde yayınlanan 415 sayılı 29 Nisan tarihli ilgili karara göre, listeden Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanları çıkarıldı.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanabilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.