SON DAKİKA
Hava Durumu

AB’nin yasağına rağmen Kırımlılara Schengen vizesi veren ülkeler

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2014 09:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2014 09:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB’nin yasağına rağmen Kırımlılara Schengen vizesi veren ülkeler

Avrupa Birliği’nin Kırımlılara Rusya'da Schengen vizesinin verilmesini yasaklamasına rağmen Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti’nin Moskova vize merkezleri, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da ikamet eden ve Rus pasaportu olan Kırımlılara vize veriyor.

Rus İzvestiya (Haberler) gazetesinin söz konusu ülkelerin vize merkezleri ve turizm şirketlerine atıfta bulanarak bildirdiğine göre, İtalya ve Hollanda’nın Rusya'daki vize merkezlerinde Kırım’da ikamet eden ve Rus pasaportu olan vatandaşların Schengen vizesi için başvuruları öngörülen tarih(3 günden 2 haftaya kadar) ve düzene göre inceleniyor ve veriliyor. Çek Cumhuriyeti’nin Moskova vize merkezinde de Kırım sakinlerinden başvuruların kabul edildiği, ancak bu başvuruların, Kırım’a ilişkin özel yönerge çıkaran Çek Konsolosluğu tarafından onaylanmasından sonra inceleneceği kaydedildi.

Hollanda’nın Moskova Büyükelçiliği Basın Servisi temsilcisi Nadi Vervaal, Avrupa Birliği’nin kararına göre vize başvurularının sadece Ukrayna pasaportuyla Hollanda’nın Kiev Konsolosluğu’na yapılması gerektiğine rağmen Kırım sakinlerinin, Rus yurtdışı pasaportuyla da başvuru yapabileceklerini ileri sürdü.

Nadi Vervaal, “Avrupa Birliği Kırım’ın ilhakını tanımıyor. Bununla birlikte Rus pasaportu, seyahat yapmak için genel olarak tanınmış bir belge ve Schengen vizesi için başvurularda kullanılabilir” diye savundu.

Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Avrupa Birliği, Mart ayında Rus pasaportu olan Kırım sakinlerine Rusya’da Schengen vizesi verilmesini yasakladı. Avrupa Birliği, Kırım sakinlerinin Schengen vizelerini sadece Kiev’de Ukrayna pasaportuyla alabileceğini açıkladı.

Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerinin vize merkezlerinde Kırım sakinlerinin vize başvurularının sadece Kiev’de kabul edildiği bildirildi. “Center Exchange UA” şirketinin Akmescit Şubesi Vize Bölümü Başkanı Kseniya Yarıgina, Kırım sakinlerinin vize başvurular konusunda en sert tutuma sahip ülkenin Almanya olduğunu ve Kırım sakinlerinin en çok Almanya’ya gitmek için vize başvurusunda bulunduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.