SON DAKİKA
Hava Durumu

AB: Vizeler şimdilik kaldırılmayacak

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2014 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2014 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB: Vizeler şimdilik kaldırılmayacak

Avrupalı diplomat, teknik olarak 2015 yılının ilk yarısında Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında vizesiz rejime geçiş olanağının olduğunu ancak uygulamada söz konusu amaca ulaşmanın imkansız olduğunu savundu.

Avrupa Gerçeği (Yevropeyskay Pravda) sitesinin adının gizli kalmasını isteyen Avrupalı diplomata atıfta bulunarak verdiği habere göre, Kiev, şimdi vize liberalizasyonu faaliyet planının ikinci aşamasını hayata geçiriyor. Avrupa Birliği misyonunun gelişmeleri gözetlemek için Ukrayna’yı ziyaret ettiğini bildiren Avrupalı diplomat, heyetin vize liberalizasyonu faaliyet planının “Evrakların Güvenliği” ve “Geri Kabul Dahil Yasadışı Göç” olmak üzere ilk iki bölüme odaklandığını kaydetti.

Planın diğer iki bölümünü (“Kamu Düzeni ve Güvenlik”, “Temel Haklar”) denetleyecek gözetim misyonunun önümüzdeki haftalarda gelmesi bekleniyor.

Avrupalı diplomat, “İlk iki misyona ilişkin raporlar halâ hazırlanıyor, ama şimdi vize liberalizasyonu faaliyet planının ikinci aşamasının hayata geçirilmesinde istikrarlı ilerlemenin olduğu şimdiden biliniyor. Bazı göstergelere göre, sonuçlar beklediğimizden daha iyi. Belirli önemli konularda planı Gürcistan’dan daha hızlı uyguluyorsunuz. Örneğin, entegre sınır yönetimi alanındaki başarılarınızdan etkilendik” dedi.

Ayrıca diplomat, “Ukrayna’nın Rusya’yla sınırın bir kısmını kontrol etmediği, vizelerin kaldırılması için bir engel olamaz. Sınır Koruma İdaresi’nin çalışmalarındaki ilerlemeyi görüyoruz” diye kaydetti.

Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin nihai raporunda Ukrayna’nın vize liberalizasyonu faaliyet planının ikinci aşamasını hayata geçirdiğini kabul edeceği beklentisinde olmadığını ifade eden Avrupalı diplomat, “Geri kalan iki bölüm, en sorunlu bölümdür. Özellikle örgütlü suç ve yolsuzluk ile mücadele bölümleri. Kısa süre içerisinde, yolsuzlukla mücadele edecek organı kurabileceğinizi düşünmüyorum. Bunun için daha fazla zaman gerekiyor” diye belirtti.

Ukrayna yönetimi temsilcilerinin, Kiev’in Letonya’nın Avrupa Birliği başkanlığında olacağı 2015 yılının ilk yarısında vizelerin kaldırılacağı beklentisinde olduğu yönündeki açıklamalarını yorumlayan Avrupalı diplomat, “Teknik olarak, Avrupa Komisyonu’nun Mayıs ayına doğru olumlu rapor yayınlaması, AB Konseyi’nin ise Haziran ayında vizelerin kaldırıldığını ilan etmesi olanağı var. Ama gerçekte bunun gerçekleşmesi çok zor. Şimdilik Avrupa Birliği ülkelerinin, Ukrayna’da suçla mücadeleye ilişkin birçok kuşku var. Vizelerin yakın zamanda kaldırılmasını beklememenizi öneriyorum” dedi.

Ukrayna, 2010 yılında Avrupa Birliği’nin vize liberalizasyonu faaliyet planını uygulamaya başladı. Söz konusu planın nihai amacı, Ukrayna vatandaşlarının İngiltere ve İrlanda hariç Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı kısa süreli ziyaretleri için vizelerin kaldırılması.

Vize liberalizasyonu faaliyet planı iki aşamadan oluşuyor. Önceki hükümetin, planın kısa zamanda hayata geçirileceğini açıklamasına rağmen planın ilk (yasal) aşaması sadece 2014 yılında uygulanabildi. Şimdi planın ikinci aşaması hayata geçiriliyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yevgeniy Perebiynis, Ukrayna’nın 2015 yılında biyometrik pasaportu olan Ukrayna vatandaşları için Schengen ülkelerine vizesiz giriş hakkında görüşmelere başlayabileceğini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.