SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Avrupa savunmasını güçlendirecek

ABD Cumhurbaşkanı Barack Obama: “ABD, Rus saldırganlığı sebebiyle Avrupa savunmasını güçlendirmeli.”

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Avrupa savunmasını güçlendirecek

ABD Cumhurbaşkanı Barack Obama, ABD’nin Rus saldırganlığına karşı, Avrupa savunmasına daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile yaptığı görüşme sonrasında konuşma yapan Barack Obama, Rus saldırganlığını durdurmak, kendi güvenliğini ve müttefiklerinin güvenliğini sağlamak için Avrupa’da ABD askeri potansyelinin arttırılması gerektiğini ifade etti.

Obama bunun, Rusya’nın sergilediği saldırgan tavıra karşı NATO müttefiklerini desteklemek açısından önemli olduğunu açıkladı.

Daha önce de NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove, NATO kuvvetlerinin Rusya’nın askeri gücünü kontrol etmek amacıyla Doğu Avrupa’da ve Baltık ülkelerinde bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Böylece Putin sınırdan baktığında bu ya da şu ülke değil NATO olduğunu görecek ve eğer sınırı geçerse NATO ile karşılaşacağını anlayacaktır’’ açıklamasında bulunmuştu.

Bunun yanı sıra ABD'nin gelecek yılın Şubat ayında Doğu Avrupa’ya zırhlı muharip askeri birlik konuşlandırmayı planladığı da duyurulmuştu. Pentagon'nun yaptığı açıklamada, ABD ordusunun, Rusya'nın artan saldırgan tutumundan endişe eden müttefiklerine güven telkin etmek için askerlerin bölge içinde ve dışında rotasyonu çabaları çerçevesinde, üç tam donanımlı tugayın süreklilik prensibiyle Doğu Avrupa’ya konuşlandırılacağı belirtilmişti. Yeni önergeye göre, önceden konuşlandırılmış teçhizatın yenilenmek üzere bölgeden kaldırılmasına ve ABD askerlerinin yanlarında daha modern ve dayanıklı teçhizat götürmesine izin verilecek.

ABD'nin Avrupa'daki kalıcı güçlerinin sayısı yaklaşık 62 bin. Bunun 25 bini orduda görevli askerler. Yeni plana göre, Avrupa'daki ABD askeri sayısı her zaman 29 bin 200 olacak. ABD askerleri Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya, Bulgaristan ve Polonya’daki NATO üslerine yerleştirilecek.

ABD'nin bu tasarıları bölge devletleri tarafından da olumlu karşılanıyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andjey Duda ABD üsleriyle ilgili olarak Polonya'da kalıcı bir üssün oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu açıklamış ve bunun aynı zamanda NATO’nun gelişmesine de katkı sağlayacağını vurgulamıştı.

Andrzej Duda, “Rusya’nın eylemleri, Rus siyasetinden yakın zamanda ne bekleyebileceğimizi gösteriyor. Şu an hiçbir pozitif sinyal alamadığımızı üzülerek söylemek zorundayım. Daha doğrusu Medvedev’in Münih’te yaptığı açıklamayı dikkate alırsak, durumun daha da kötüleştiğini görüyoruz” demişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.