SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Kongresi üyeleri, NATO’yu Mistralleri almaya çağırıyor

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2014 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2014 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Kongresi üyeleri, NATO’yu Mistralleri almaya çağırıyor

ABD Kongresi üyeleri, Fransa’nın Rusya için ürettiği Mistral tipi savaş gemilerini NATO’nun satın almasını istedi.

Kongrenin 8 üyesinin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e gönderdiği mektupta, “Rusya’ya gemi teslimatından vazgeçmesi durumunda Fransa’nın karşılaşacağı mali zorlukları dikkate alarak NATO’yu bu gemileri satın almaya veya kiralamaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Mayıs ayının sonunda ABD Kongresi aynı başvuruyu NATO’nun eski Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen’e de gönderdi.

Daha önce Fransa’nın Rusya’daki büyükelçisi Jean-Maurice Ripert, Ukrayna’daki krizin barışçıl yolla çözülmemesi nedeniyle Mistral tipi savaş gemilerinin Rusya’ya teslimatının şimdilik imkânsız olduğunu belirtti. Jean-Maurice Ripert, “Mistrallerin sevkiyatını olanaklı kılmak için Ukrayna’daki kriz şartlarında yeterince barış belirtileri yok” dedi. Mistral sözleşmesinin feshedilmediğini anlatan Ripert, “Sevkiyat erteleniyor. Ukrayna’da barış olduğu ve Minsk’te imzalanan anlaşmanın maddeleri yerine getirildiği zaman biz karar vereceğiz” diye konuştu.

Rusya ile Fransa 2011 yılında 1,2 milyar Euro karşılığında Rus Donanması için iki tane Mistral tipi helikopter gemisi yapımı için anlaşma imzalamışlardı. Gemiler Fransa’nın Saint-Nazaire STX tersanesinde yapılıyor. İlk gemi olan Vladivostok’un planlara göre 2014’ün sonunda, ikinci geminin ise 2015 yılında Rus donanmasına teslim edilmesi gerekiyordu.

Mistral sınıfı gemiler Fransa’nın NATO standartlarında üye ülkeler için geliştirdiği, 16 helikopter, 4 çıkartma gemisi, 60 zırhlı araç ve 900 askeri aynı anda taşıyabilen modern savaş gemileridir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.