SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD ve Ukrayna’dan Rusya’nın barış gücü planına ret

Rusya’nın teklif ettiği barış gücü karar tasarısı, Birleşmiş Milletler’de incelenmeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2017 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2017 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD ve Ukrayna’dan Rusya’nın barış gücü planına ret

Amerika Birleşik Devletleri ve Ukrayna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından teklif edilen, Donbas’a Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) görevlilerini koruyacak Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesi ile ilgili karar tasarısı üzerinde çalışmaya hazır olmadıklarını bildirdi. 
 
Konuyla ilgili Rus propaganda medyalarına konuşan Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, “Bahse konu olan karar, BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde ele alındı ama ortaklarımız tarafından bazı tepkiler vardı. Karar tasarısının metni üzerinde çalışmalar yapılmasını teklif ettik, ama Ukrayna ve ABD heyetleri birinci görüşmeden sonra metin üzerinde çalışmaya devam etmeye hazır olmadığını ve ciddi açıklamaları olacağını söyledi. Belki de Ukraynalılar Donbas’a barış gücünün gönderilmesi ile ilgili karşı karar tasarısı hazırlarlar” diye konuştu.




Nebenzya, BM Genel Kurulu toplantısı esnasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun bölgeye barış gücü gönderilmesi ile ilgili alternatif karar tasarısı sunacağı tahmininde bulundu. 



159413



Rusya’nın belgesi üzerinde çalışmaya devam edeceğini ifade eden Vasiliy Nebenzya, “Belgeyi yastık altına koymadık, elverişli şartlar olduğu zaman onu ilerletmeye devam edeceğiz” diye savundu.
 
Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun, Eylül ayında düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Donbas’a barış gücü gönderilmesini isteyeceği bildirilmişti. Poroşenko konuyla ilgili olarak, “Barış gücü fikrini ben gelecek ay New-York’ta BM Genel Kurulu’nda sunmayı planlıyorum. Evet, saldırgan ülke, BM Güvenlik Kurulu’nun daimi üyesi ve maalesef veto hakkına sahip, ancak bu bizi söz konusu çözüme ulaşmamızdan alıkoymamalı.” demişti.
 
Ardından 5 Eylül tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya tarafından desteklenen teröristler ve Ukraynalı askerler arasında çatışmaların sürdüğü, Ukrayna’nın Donbas bölgesine Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesinin “yerinde” olduğunu ifade ederek Rusya Dışişleri Bakanlığı’na Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilgili kararı sunma görevi verdiğini bildirdi.
 
Putin’in ilgili açıklamasını eleştiren Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı’nın açıklamasının Ukrayna’nın doğusundaki çatışmanın tarafı olarak Rusya’nın saldırganlığını Ukrayna’ya ait bir iç çatışma olarak gösterme ve barış operasyonu fikri ile asıl amaçlarını kamufle etme çabası olduğunu, bu atılımın Donbas’ta barışın ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesine yönelik esas amaca ulaşılmasına yardımcı olmayacağını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.