SON DAKİKA
Hava Durumu

Adalet Partisi anadil için Kırım Tatarlarına çağrıda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2012 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2012 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Adalet Partisi anadil için Kırım Tatarlarına çağrıda bulundu
Adalet Partisi, Kırım Tatar dilinin yerel dil olarak kullanımının sağlanması amacıyla bu dilin evrak düzenlenmesinde, resmi yazışmalarda, devlet organlarına yapılan sözlü ve yazılı başvurularda kullanılması için tüm Kırım Tatarına çağrıda bulundu.

Kırım Tatarlarının kurmuş olduğu Adalet Partisi, Kırım’da Dil Yasası’nın tam olarak uygulanması için Kırım Tatar dilinin bu yasaya uygun olarak Kırım’da yerel dil statüsünde kullanımına yönelik çalışmaları destekliyor.

Adalet Partisinden yapılan açıklamada, Kırım Parlamentosundan köy şuralarına dek Kırım’daki tüm iktidar organlarının eğitim, basın, kamu hizmetleri gibi yasada belirtilen tüm alanlarda Dil Yasasını uygulamasının sağlanması gerektiği belirtildi.

Adalet Kırım Tatar Halk Partisi, Kırım Tatar sivil toplum aktivistleriyle birlikte Kırım Tatar siyasetçilerine, sivil toplum teşkilatlarına, bilim adamlarına, gazetecilerine, anadilinin kaderine kayıtsız kalmayan tüm Kırım Tatarlarına yaptığı çağrıda, belge düzenlenmesinde, resmi yazışmalarda, devlet organlarına sözlü ve yazılı başvurularında anadilini kullanarak bunun kapsamlı kullanımının sağlanmasına katkıda bulunma talebinde bulundu.

Adalet Partisi, Kırım Tatar toplumunun, her Kırım Tatarının ana dilinin tarihi anavatanında gelişmesine katkı sağlaması gerektiği ve Kırım’ın yerel halkının diline saygı gösterilmesini talep etme hakkına sahip olduğu kanaatinde olduğunu açıkladı.

Adalet Partisi Başkanı Fefzi Kubedinov, Sivil Toplum Kurumu teşkilatı başkanı Rüstem Ablâtif ve Kırım Haber Ajansı Müdürü Gayana Yüksel, 31 Ağustosta Akmescit’te yapacakları basın toplantısında Ukrayna Dil Yasası’nın Kırım Tatar dili açısından uygulanması konusunda bilgi verecek.

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.