SON DAKİKA
Hava Durumu

Afrika'da siyasi gerginlikler

Afrika'da bir yandan ayrılıkçı grupların ve radikal unsurların neden olduğu çatışmalar, diğer yandan da etkisiz kalan BM unsurlarına yönelik tepkiler çeşitli siyasi gerginliklere yol açıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2016 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2016 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Afrika'da siyasi gerginlikler

Afrika'da bir yandan ayrılıkçı grupların ve radikal unsurların neden olduğu çatışmalar, diğer yandan da etkisiz kalan BM unsurlarına yönelik tepkiler çeşitli siyasi gerginliklere yol açıyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı haberlere göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ayrılıkçı unsurlarla mücadelenin sürdürülürken Kenya'da el-Şebab'ın yapması muhtemel görünen yeni bir terör saldırı yaşandı. Bununla birlikte Orta Afrika Cumhuriyeti'nde esnafın BM İstikrar Misyonunu protesto amacıyla kepenk kapattığı bildirildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Ordu Sözcüsü General Leon Richard Kasonga tarafından Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) adlı ayrılıkçı grubun liderlerinden biri olan iletişim sorumlularından Habiarimana Mucebo Sofuni'nin Demokratik Kongo Silahlı Güçleri unsurlarınca sağ olarak ele geçirildiğini duyurdu.

Kenya'nın kuzeyindeki Mandera kentinde Bisharo Konukevi'ne yönelik düzenlenen bombalı saldırıda 12 kişinin öldüğü bildirildi. Saldırıda ölenlerden 10'unun okullarda konferans vermek için kısa bir süre önce kente geldiği belirtildi. Saldırıyı henüz üstlenenin olmadığını ifade eden yetkililer bölgedeki radikal unsurlardan el-Şebab örgütünden şüphelendiklerini söylediler.

Bunlardan ayrı olarak Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) başkent Bangui'deki esnaf, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonunu (MINUSCA) sivillere yönelik şiddet olaylarına karşı işlevsiz kalmak ve tedbir almamakla suçlayarak kepenk kapatma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle toplu taşıma araçları da ulaşıma ara verdi.

Sivil toplum kuruluşlarından birinin mensubu olan Gervais Lakosso, konuyla ilgili yaptığı açıklamada MINUSCA'nın görevden ayrılması için imza kampanyası başlattıklarını ve şu ana kadar 30 bin imzaya ulaştıklarını bildirerek ülkede güvenliği sağlamak ve sivilleri korumak adına hükümetin yeni bir strateji belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Bilindiği gibi ülkedeki uzun süreli siyasi krizin hüküm sürdüğü OAC'da şiddet olaylaro son birkaç haftada yendien tırmanışa geçti. Hatırlanacağı üzere Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz patlak vermiş, Hristiyan anti-Balaka ile Seleka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.