SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT: Kırım’da ifade özgürlüğünün durumu gittikçe kötüleşiyor

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2015 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT: Kırım’da ifade özgürlüğünün durumu gittikçe kötüleşiyor

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Kırım’da basın özgürlüğü ile ilgili durumun kötüleşmeye devam ettiğini açıkladı.

AGİT’in resmi internet sayfasında yayınlanan açıklamada Mijatovic, “Kırım’daki özgür medyaların aralıksız demontajı ve bağımsız ve eleştiri yapan seslerin dağıtılması, tedirgin olup endişe vericidir” dedi.

Mijatovic, “Kriz zamanlarında ilk kurban, hakikattir. Bu durum Kırım için de geçerlidir. Tüm yetkili kişileri, medya üzerinde uygulanan sansürü kaldırmaya ve gazetecilerin güvenliğini sağlamaya çağırıyorum” diye kaydetti.

Kırım milisi ve polis tarafından bağımsız medya ve gazetecilere uygulanan korkutmalardan endişe duyduğunu anlatan Mijatovic, son 12 ay içinde Kırım’da tüm Ukraynalı televizyon kanallarının kapatıldığını ve onların yerine Rusya Federasyonu kanallarının yayına başladığını ifade etti.

En az 30 bağımsız medya kuruluşu gazetecilerinin ve bağımsız gazetecilerin tehdit ve saldırılar ile karşı karşıya kaldığını, kaçırıldığını, sorgulandığını, Kırım’a girişin yasaklandığını bildiren Mijatovic, Kıırm Tatar basınına karşı sansür uygulandığını ve basın mensuplarının tutuklandığını kaydetti.

Daha önce ABD'nin saygın düşünce kuruluşlarından Freedom House, 2014 yılının Mart ayında Rusya tarafından yasadışı şekilde ilhak edilen Kırım yarımadasında insan hakları ihlalleri ile ilgili rapor yayınladı. İnsan hakları savunucuları, ilgili raporda, Kremlin’in Kırım’da bir “enformasyon gettosu” oluşturduğunu kaydetti.

Freedom House kuruluşunun raporunda, yarımadanın ilhak edilişinin ardından Kırım sakinlerinin medeni, siyasi ve insan haklarının daha sık ihlal edildiği belirtildi. En çok Kırım Tatarlarının haklarının ihlal edildiğinin kaydedildiği raporda, Kırım Tatarlarının mülkiyet haklarının ihlal edildiği, yasalar veya fiziksel şiddet kullanma yöntemiyle bağımsız seslerin korkutulduğu belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.