SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT: Kırım Tatarlarına baskılar, sürgünün yankısıdır

ABD’nin AGİT Büyükelçisi Bayer, Kırım Tatar halkının haklarının Rus işgalcilerince ihlalleri ile ilgili endişesini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2016 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2016 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT: Kırım Tatarlarına baskılar, sürgünün yankısıdır

ABD’nin AGİTBbüyükelçisi Daniel Bayer, Kırım Tatar Sürgününün 72’nci yıldönümü nedeniyle açıklamada bulundu.

Viyana’da Daimi Konseyin toplantısında konuşan Bayer, işgalci Kırım Rus yönetiminin Kırım Tatar halkının haklarının ihlalleri ile ilgili endişesini dile getirdi.

Kırım Tatarlarına karşı yapılan baskıların Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın gerçeği olduğunu ifade eden Bayer, “Rus hükümeti, Rusya tarafından Kırım işgaline karşı çıkan insanlara şiddet kullanma, onları öldürme, kaçırma, hapse atma ve işkence uygulama kampanyasını organize etti. Rusya, Kırım Tatar halkının bağımsız ve hukuki olarak tanınan tek sesi olan Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasakladı. Rusya, Kırım Tatar dilinde yayın yapan medya kuruluşlarını kapattı, okullarda ise Kırım Tatar dili derslerinin sayısını azalttı. İşgalci yönetim, Sovyet zamanında gerçekleştirilen sürgün kurbanlarını anmak isteyen Kırım Tatarlarına toplanma yasağı uyguladı” dedi.

“6 Mayıs tarihinde yanında pasaportları olmadığı için 50’den fazla Kırım Tatarının polis tarafından gözaltına alınması, sürgünün korkunç yankısını taşıyor” diyen Bayer, işgalci yönetiminin bu tedbiri, polis tarafından göç kanunlarının kontrolü olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

Rusya’yı, Kırım Tatarlarına ve yarımadanın işgalini kabul etmeyen başka insanlara uygulanan baskılara son vermeye çağıran Bayer, ABD ve AB’nin işgalci Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların, Kırım Ukrayna’ya geri verilene dek geçerli kalacağını belirtti.

Bayer, “Rusya’yı, Kırım Tatarlarının ve işgal kurbanı olan başka insanların haklarını ihlal etmek yerine onlara karşı uygulanan baskılara son vermeye ve onların ifade özgürlüğü, toplanma ve dini kuruluşları kurma haklarını sağlamaya çağırıyoruz. Kırım’ın işgaline son verme çağrısını Rusya’ya tekrarlıyoruz. Yaptırımlarımız, Rusya’nın Ukrayna’ya ait toprağı (Kırım’ı) iade edene kadar geçerli kalacak” diye kaydetti.

6 Mayıs tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Molodöjnoye kasabasında  Rus kolluk kuvvetleri, camiye Cuma namazı sonrası baskın düzenleyerek 100’den fazla Müslümanı zorla alıp götürdü.

18 Mayıs 2016 yılında Kiev ve Ukrayna’nın başka şehirlerinde, Kırım Tatar Sürgününün 72’nci yıldönümü nedeniyle farklı etkinlikler düzenlenecek.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.