SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT Parlamenter Meclisi: “Meclis yasağı iptal edilsin”

AGİT Parlamenter Meclisi, Rusya’yı Kırım Tatar Milli Meclisi'ni yasaklama kararını iptal etme çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT Parlamenter Meclisi: “Meclis yasağı iptal edilsin”

AGİT İnsan Hakları ve İnsani Sorunlar Dönem Başkanı Isabel Santos, KTMM’nin yasaklanma kararının Kırım Tatarlarına aşırıcı (radikal) damgası vurma çabası olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

AGİT Parlamenter Meclisi’nin resmi internet sayfasında açıklama yapan Isabel Santos, “2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın işgalinden sonra yarımadanın sözde hükümeti baskılarını haklı gösterebilmek için ‘aşırıcılık’ (radikalizm) suçlamalarını kullanarak Kırım Tatarlarına karşı sistematik bir ayrımcılık kampanyası yürütüyor” açıklamasında bulundu.

KTMM’nin 1991 yılından beri çalışmalar yaptığı konularda, yani etnik azınlığın kendi sivil, siyasi ve dil haklarının savunulmasında aslında hiçbir aşırı unsurun olmadığını belirten AGİT İnsan Hakları ve İnsani Sorunlar Dönem Başkanı, “KTMM şiddetsizlik prensiplerine göre hareket ediyor. Yasa dışı bir mahkeme tarafından yasaklanması ile Kırım Tatar halkının temel haklarının biri yine ihlal edilmiştir.” diye vurguladı.

İşgal edilen Kırım’ın sözde hükümetinin etnik gruplardan biri olan Kırım Tatarlarını suçlama yönünde adım atması konusunda endişelerini bildiren İsabel Santos, “Ben, KTMM’nin çalışmaları devam edebilsin diye, bu kararı iptal etme çağrısında bulunuyorum” diye açıklama yaptı.

Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmalarının görülmesi 3 Mart tarihinde başladı.

Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.

26 Nisan tarihinde işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ‘aşırıcı’ örgüt olarak kabul edip Kırım dahil olmak üzere Rusya’da faaliyetlerini yasakladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.