SON DAKİKA
Hava Durumu

Akmescit’te Büyük Cuma Camii hangi koşullarla inşa edilebilir?

Akmescit’te Büyük Cuma Camii gibi beklenen, önemli yapının inşa edilmesi Kırım Tatar halkı için çok önemli.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2015 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2015 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Akmescit’te Büyük Cuma Camii hangi koşullarla inşa edilebilir?

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Akmescit’te Büyük Cuma Camii’nin inşaatının, ancak, herhangi biri tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin Kırım’ın işgalini tanımama ve Ukrayna’nın Kırım dahil dünyaca kabul edilen sınırları çerçevesinde tüm toprakları üzerindeki egemenliğini desteklemeye yönelik resmi tutumunun farklı şekilde yorumlanmasına izin vermeyecek özel siyasi ve hukuki formülün bulunması şartıyla mümkün olacağını kaydetti. 


Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev ile Ankara’da yaptığı görüşmeyi yorumlayan Refat Çubarov, daha önce yaptığı açıklamalarında da Akmescit’te Büyük Cuma Camii’nin inşa edilmesinin sadece “tüm taraflar için belirli formülün bulunması” ve Kırım’ın yasadışı olarak elinden alındığı Ukrayna’nın onayı olması halinde mümkün olacağını belirtmişti.

Refat Çubarov, “Kırım Tatar Milli Meclisi böyle bir formül hazırladı ve Ukrayna ile Türkiye’nin üst düzey devlet organları ile görüştü. Kırım Müftüsü de böyle bir formülün olduğunu biliyor. Böyle bir formülün de facto geçici olarak Kırım’ı kontrol eden Rusya'nın işine gelmemesi ise başka bir mesele” dedi.

Akmescit’te Büyük Cuma Camii’nin inşaatının başlamasını Kırım’daki tüm Müslümanların eşit olarak sabırsızlıkla beklediğini belirten Çubarov, “Diğer bir yaklaşımın olamayacağını ekleyim, Kırım’da herkesin, “Her Müslümandan Cami İnşaatı İçin Bir Taş” kampanyasından başlayarak Cuma Camii’nin en iyi projesi için uluslararası yarışma sonuçlarının açıklanmasına kadar Cuma Camii’ni inşa etme fikrinin uygulama aşamasına geçmesi için hep birlikte attığımız ilk adımları hatırladığından eminim” diye konuştu.

Çubarov, “Ama taraflar, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımaktan kaçınmayı sağlayacak kabul edilebilir siyasi ve hukuki formülü bulmadan Türkiye’nin Büyük Cuma Camii inşaatına başlayamayacağını tekrarlıyorum. Kırım Müftüsü bunu anlamıyor olamaz…” diye kaydetti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov 26 Ağustos tarihinde Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev ile Ankara’da bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Kırım’da Kırım Tatarlarının güncel sorunları ve çözüm yolları ele alındı. Hacı Emirali Ablayev, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimi ile Akmescit'te yapılması planlanan Büyük Cuma Camii'nin inşaatı konusunu görüşmek için Ankara’ya geldiği bildirildi.

Hacı Emirali Ablayev’in Ankara ziyaretinden sonra Kırım Müftülüğü Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, Akmescit’te Büyük Cuma Camii inşaatının yakın zamanda başlayacağı belirtildi.

Kırım Müslümanları, Büyük Cuma Camii için uzun zaman mücadele ettikten sonra 2011 yılında dönemin Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Vasiliy Cartı’nın yardımı ile Akmescit’in Yaltinskaya sokağı, 22 adresinde cami inşaatı için Kırım hükümetinden izin almıştı. Daha sonra Kırım Müftülüğü tarafından gerekli evraklar hazırlanmış, Türk uzmanlar ise cami projesini hazırlamıştı. Fakat cami inşaatı henüz başlayamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.