SON DAKİKA
Hava Durumu

Akmescit’te Kalgay Sultan Sarayı yerine buz pateni pisti

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2015 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2015 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Akmescit’te Kalgay Sultan Sarayı yerine buz pateni pisti

Akmescit’te Kalgay Sultan Sarayı’nın bulunduğu yerde inşaat çalışmaları başladı. Söz konusu alanda buz pateninin inşa edilmesi planlanıyor.

Kırım Müftüsü’nün Özel Kalemi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ayder Acimambetov, kişisel Facebook sayfasında 25 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, “Şehir yönetimi, Akmescit’te Kalgay Sultan Sarayı’nın bulunduğu yerde inşaat çalışmaları başlattı. Söz konusu alan çevriliyor, ekskavatör yeri kazıyor... Uzmanların kültür tabakasında arkeolojik araştırmalar yapması yerine söz konusu çalışmalar yapılıyor” diye kaydetti.

Akmescit yönetiminin, Kırım Müftülüğü’nün çağrıları ve başvurularını duymadığını belirten Acimambetov, “Turistleri çekecek tarihi yerleri ve tarihini korumak yerine şehirde bir buz pateni kurmak daha önemli. Tarihe böyle davranılması tahkir edicidir” şeklinde devam etti.

Tarihi bilgilere göre I. Mengli Giray Han tarafından Kalgay Sultan makamı oluşturuldu. Genelde yeni atanan hanın akrabaları Kalgay olarak belirleniyordu. Kalgay Sultan’ın konağı Akmescit’in güneybatı bölgesinde şimdiki Petrov Vadisinin Vorovski sokağına çıktığı bölgede olduğu varsayılıyor.

Sarayın 15-16. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. 17. yüzyıl belgelerine göre sarayda Kalgay Sultan’a bağlı divanın toplantı salonu da dahil olmak üzere 200 oda bulunmaktaydı. Yanında mutfak kompleksi ve saray muhafızlarının odaları bulunuyordu. Saray önündeki büyük meydanda 15-16. yüzyıllarda I. Mengli Giray tarafından inşa edilen cami yer alıyordu.

300 yıllık ömrü olan Kalgay Sultan Sarayı ve Akmescit’in ilk ortaçağ yapılarından birisi olan Mengli Giray Camisi 1783 yılında Kırım’ın ilhakı sırasında yıkıldı.

18. yüzyılın sonlarından itibaren sarayın bulunan alanda bira fabrikası kuruldu. Kırım Hanlığı devrinden kalan çeşme “Petrov çeşmesi” adıyla halk tarafından kullanılmaktaydı.

Saray kompleksi ve caminin bulunduğu tahmin edilen alanda şu ana dek arkeolojik araştırmalar yapılmadı. Kalgay makamının, Kırım ve Akmescit’in tarihi için büyük önem taşıdığından dolayı Kırım Müftülüğü Kalgay Sultan sarayı ve I. Mengli Giray camisinin bulunduğu alanın müzeye dönüştürülmesi amacıyla arkeolojik araştırmalar yapılmasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.