SON DAKİKA
Hava Durumu

AKPM, Kırım Tatar sorunu ile ilgilenecek

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2012 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2012 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AKPM, Kırım Tatar sorunu ile ilgilenecek
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) Göç, Mülteci ve Nüfus Komitesi Sekreterliğine Kırım Tatar sorununun AKPM’de gündeme getirilmesi sürecine başlama teklifi sunulacak.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) basın servisinin verdiği bilgiye göre KTMM Başkanı, AKPM Komite üyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,1 Haziranda Avrupa Konseyi’nin Paris’teki ofisinde yapılan AKPM Göç, Mülteci ve Nüfus Komitesi toplantısında konuştu. Kırımoğlu, milliyetten dolayı sürgün edilen Kırım Tatar halkı ve diğer halklar mensuplarına haklarının iadesini öngören Sürgün Yasasının Ukrayna Parlamentosunda görüşülmesine ilişkin durum hakkında bilgi verdi.

Kırımoğlu, sürgün yasasının en son 16 Mayısta görüşüldüğü ve o sırada Ukrayna Komünist Partisi Başkanı Petro Simonenko’nun parlamento kürsüsünden Kırım Tatar halkına hakaret ettiğini söyledi. Kırımoğlu, Kırım Tatar halkına hakaret içeren ve Stalin’in işlediği suçları haklı olduğunu savunan Simonenko’nun konuşmasının canlı yayında bütün ülkeye televizyonda yayımlandığını vurguladı. Kırımoğlu, bu konuşmanın Ukrayna’nın prestijine ciddi zarar getirdiğini, Kırım’da etnik gerginliğini kışkırttığı ve yarımadadaki istikrar için tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kırımoğlu, buna bağlantılı olarak AKPM Göç, Mülteci ve Nüfus Komitesinin Kırım Tatar sorununun çözülmesi ile ilgili durumun sorgulanması sürecine başlamasını teklif etti. Kırımoğlu, 18 Mayıs Kırım matem mitinginde kabul edilen ve Avrupa ülkeleri liderlerine Simonenko yabancı düşmanlığı ile etnik çatışma kışkırtan ona benzer şahısları ülkelerine sokmama çağrısını içeren “Ukrayna’da Stalinizmin Yeniden Doğuşu Tehlikesi ve Ukrayna’da, Dünyada Demokrasi Temellerinin Korunması” bildirisini tanıttı.

AKPM Göç, Mülteci ve Nüfus Komitesi başkanı Giacomo Santini, Kırımoğlu’nun yaptığı konuşmasının ardından Komite Sekreterliğine Kırım Tatar sorununun AKPM’de gündeme getirilmesi sürecine başlama teklifinin sunulacağını söyledi.

Bunun yanı sıra Kırımoğlu’na AKPM Göç, Mülteci ve Nüfus Komitesi’nin temsilcisi olarak 5-11 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacak Uluslararası Strasbourg Demokrasi Forumunu organize edecek olan özel komisyona girmesi teklif edildi.

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.