SON DAKİKA
Hava Durumu

Ali Asanov'un mahkemesi devam edecek

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2015 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2015 10:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ali Asanov'un mahkemesi devam edecek

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamento binasının önünde Ukrayna'nın toprak bütünlüğüe destek mitingine katılması sebebiyle tutuklanan Ali Asanov’un mahkeme duruşması 12 Ağustos Çarşamba günü saat 15.00’da yapılacak.

Konuyla ilgili konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Biliyorum ki, işgal altındaki Kırım’da yurttaşımızı desteklemek için mahkeme duruşmasına gelen her kişiyi FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) kayıt altına alıyor. Ama buna rağmen duruşmaya gelerek Ali Asanov’a destek gösterin” diye yazdı.

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, Ali Asanov’u tutukevinde tutmanın anlamsız olduğunu, çünkü Asanov’un hiçbir yere kaçmayacağını belirtti.

Smedlâyev, “Dikkatinizi çekmek isterim ki, Ali dürüst bir insan ve ailesinden kaçmazdı. Tüm ev ve ev işleri ona bağlı. Şimdi ise her şey eşinin zayıf omuzlarına düştü. Onların ise dört çocuğu var” diye kaydetti.

Kırım’ın İçki (Sovetskiy) bölgesi Ferngeym (Urojaynoye) köyü sakini Ali Asanov, 15 Nisan saat 21.00 sularında 26 Şubat (2014) davası kapsamında ifade vermek için Rusya Soruşturma Komitesi’ne götürüldü. Ancak daha sonra, Asanov’un Akmescit’te bulunan Soruşturma Komitesi’ne değil, Bahçesaray’a götürülüp sabaha kadar orada zorla tutulduğu açıklandı. Asanov, 16 Nisanda Rusya Soruşturma Komitesi’nin Akmescit’teki ofisine sorguya çekildi.

Öte yandan Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, Rus kolluk güçlerinin iki kişiye karşı işlenen cinayetin suçlarını Ali Asanov’un üzerine atmaya çalıştığını bildirdi.

Daha sonra Ali Asanov hakkında Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi tarafından tutukluluk kararı çıkarıldı.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.