SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya’dan küstah benzetme

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schafer, 15 Temmuz darbe girişiminden yargılanan sanıklara uygulanacak tek tip üniforma yönetmeliğini Nazi dönemine benzetti.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2017 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2017 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya’dan küstah benzetme

Almanya Dışişleri Sözcüsü Schafer, "Şahsen bir Alman olarak bana Almanya'daki kötü bir döneme dair kötü hatıraları uyandıran şeyler yapmasını dikkat çekici buluyorum" diye konuştu. Alman hükümeti, Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının kısa süre içinde serbest bırakılacaklarına dair umut olmadığını da açıkladı. İfadelerini kullandı.

Türkiye ile Almanya’nın arasında krize sebep olan tutuklu gazeteciler ile de ilgili Schafer, Türkiye’yi  ‘peşin hükümlü’ olmakla suçladı.

“Tüm bunlar korkunç ve giderek büyüyerek insani bir dram halini alıyor”

Alman vatandaşı gazetecilerden biri olan Peter Steudtner’in Silivri Cezaevine nakledilmesinden sonra tutukluluk şartlarının da kötüleştiğini belirten Schafer, tutuklanmasının ardından 1 ay geçmesine rağmen vatandaşlarının somur olarak ne ile suçlandığının henüz açıklığa kavuşmadığı belirtti. Hukuk devletine uygun bir prosedür olmadan hapis tutulduğunu söyleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schafer, “Tüm bunlar korkunç ve giderek büyüyerek insani bir dram halini alıyor” diye konuştu. Schafer, 6 Mayıs’ta tutuklanan Alman vatandaşı Meşale Tolu ile ilgili olarak ise ‘en azından suçlamanın belli olduğunu’ ve ‘yargı sürecinde suçun kanıtlanması umudu bulunduğunu’ söyledi. Hazırlanan iddianamede ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘terör örgütüne üye olmakla’ suçlanan Tolu için 15 yıl hapis cezası isteniyor.

Schafer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına atıfla, “Bu durumun Türk yargısı için hukuk devleti ilkelerine uygun ve orantılı yargı sürecini imkansız kılacağı” endişesini dile getirdi. Erdoğan, Steudtner ve Şubat ayında tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’i kamuoyu önünde ‘ajan olmak’ ve ‘teröre destek vermekle’ suçlamıştı.

“Bana Almanya’daki kötü bir döneme dair kötü hatıraları uyandırdı”

Schafer, darbe girişiminden yargılanan sanıklara tek tip kıyafet uygulmasını da eleştirerek, “Hukuki açıdan bu konuda bir değerlendirmede bulunamam. Ama bizim ülkemizi Nazi yöntemleri uygulamakla suçlayan birinin, şahsen bir Alman olarak bana Almanya’daki kötü bir döneme dair kötü hatıraları uyandıran şeyler yapmasını dikkat çekici buluyorum” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.