SON DAKİKA
Hava Durumu

Aşırı sağcı teröre karşı ışık zinciri

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2011 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2011 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Aşırı sağcı teröre karşı ışık zinciri
NÜRNBERG (A.A) - Almanya'nın Nürnberg kentinde aşırı sağcı terör cinayetleri nedeniyle bir ışık zincirinin oluşturulacağı bildirildi.
     Nürnberg ve çevresinde faaliyetlerde bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bir araya gelerek 2000-2006 yılları arasında sekiz Türk, bir Yunan ve bir Alman polis memurunun aşırı sağcı bir Neo-Nazi grubu tarafından katledilmesini protesto etmek amacıyla 12 kilometre uzunluğunda ışık zinciri oluşturacaklarını belirttiler.
     Konuyla ilgili olarak Nürnberg'te bir araya gelen Nürnberg Metropol Türk Toplumu (TGMN), Nürnberg ve Çevresi Türk Toplumu (NÇTT), Türk İşadamları ve Akademisyenler Derneği (TIAD), MÜSIAD-Nürnberg Kuzey Bavyera Derneği, Kuzey Bavyera Türk-Alman Kadınlar Kulübü (DTFC), Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Kuzey Bavyera DİTİB Eyalet Birliği (KBDEB), Nürnberg ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi (NAKM), İslam Toplumu Milli Görüş, Nürnberg'e yakın çevre kentlerde çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgüt temsilcileri ışık zinciri etkinliğine destek olacaklarını belirttiler.
     STK temsilcileri Almanya'da Neo-Nazi terör grubu tarafından işlendiği ortaya çıkan cinayetlere tepki göstererek, Neo-Naziler tarafından katledilenlerin anısına kısa zamanda bir anıt dikilmesini istediklerini ve Nürnberg'in kurulduğu kale surlarını çevreleyen Altstadt (Eski kent) çevresinde 12 kilometrelik bir ışık zinciri oluşturulması kararlaştırdıklarını ifade ettiler.
     TIAD Başkanı Avukat Emre Hızlı toplantı sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Neo Nazilerin işlediği ilk cinayetin Nürnberg'de gerçekleştirilmesi ve daha sonra tekrar Nürnberg'de cinayet işlenmesi bu kente özel bir yaklaşımı beraberinde getirmektedir. Haince yapılan katliamlar, Almanya'da yaşayan Türklere yönelmiş olmakla birlikte tüm toplum için tehlike içermektedir. Aşırı sağcı partilerin Almanya'nın geleceğini tehdit eden bir sorun olduğunu Alman yetkilerininde bilmesi gerekir'' dedi.
     Nürnberg'te diğer şehirlere de örnek teşkil edecek bir etkinlik düzenleme kararı aldıklarını belirten Hızlı, düzenlenecek etkinlikte Nürnberg Belediyesi, sendikalar, kiliseler gibi Alman kurumlarının desteğinin sağlanmasına çalıştıklarını ve tüm Türk toplumunun geniş katılımıyla birlik beraberlik içinde, hukuk kurallarına saygılı ve sağduyulu bir etkinlik gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

AA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.