SON DAKİKA
Hava Durumu

“Asla pes etmeyeceğiz ve yakında Kırım'a gireceğiz!”

Geniçesk şehrinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen mitinge yüzlerce insan katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Asla pes etmeyeceğiz ve yakında Kırım'a gireceğiz!”

Ukrayna’nın Kırım sınırına yakın olan Geniçesk şehrinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle miting düzenleniyor.

Qha muhabirinin bildirdiğine göre mitinge yüzlerce insan katılıyor.

Mitingte konuşan Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslâmov, “ Bugün Kırım’da siyah bayrak kaldıranlar kahramanlar!  Şu an Kırım'da lastik yakanlar kahramandır! Bazı insanların kafasında hala Stalinizm modeli var. Şu an Kırım’da 14 kişi hapiste tutuluyor, 26 kişi kayıp! Dedelerimiz pes etmediği gibi, biz de hiçbir zaman pes etmedik ve pes etmeyeceğiz. Yakında Kırım'a gireceğiz!” diye konuştu.

Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen miting Ukrayna milli marşıyla başladı. Sonrasında “Dağlar” ansambli Kırım Tatar milli marşını söyledi. Kırım Tatar Sürgün kurbanları anısına dua okundu. Mitinge katılan Herson Valisi ilk sırada oturan sürgün tanıklarının elini sıktıktan sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun mesajını okudu. Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği (NKVD) görevlilerinin Azak Denizi'nin kenarında bulunan Çokrak köyü sakinlerine karşı işlediği suçun kurbanları anısına Petro Poroşenko’dan çelenkler getirildi. Konuşmacıların yaptığı açıklamaya göre daha sonra bu çelenkler Çokrak köyünde denize bırakılacak.

Mitingte sahne yanında on genç adam Kırım Tatar ve Ukrayna bayraklarını tutuyorlar. Sahneye de Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları yanı sıra Rusya’da yasadışı tutulan Ukraynalı siyasi tutuklular Nadejda Savçenko, Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci, Ali Asanov, Oleg Sentsov, Aleksandr Kolçenko, Aleksandr Kostenko, Genadiy Afanasyev'in isimleri ve fotoğrafları yerleştirildi.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını anma günü olarak ilan etti.

18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle etkinlikler düzenleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.