SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi Moskova'da toplandı

Rusya, Kazakistan ve Belarus devlet başkanlarının katıldığı toplantıda, Gümrük Birliği'ne katılmak için başvuruda bulunan Ermenistan'ın ''yol haritası'' onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2013 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2013 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi Moskova'da toplandı

Rusya'nın başkenti Moskova'da toplanan Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi'nden önemli kararlar çıktı.

Anadolu Ajansının haberine göre Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen devlet başkanları düzeyindeki toplantıya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve  Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko katıldı.

Toplantının ilk bölümünde Putin, misafir ülke liderlerini toplantının yapılacağı salonun kapısında karşıladı. Nazarbayev ve Lukaşenko'nun katıldığı üçlü toplantıda konuşan Putin, üç ülkenin oluşturduğu Gümrük Birliği içinde ticaret hacminin 58 milyar dolara ulaştığının altını çizdi.

Putin, bu üç ülke arasındaki ticaret hacminin gün geçtikçe arttığına vurgu yaptı, Gümrük Birliği'nin Avrupa Birliği ve Çin'den sonra piyasa bakımında alanında üçüncü sırada yer aldığını dile getirdi.

Avrasya Ekonomik Birliği 2015'te faaliyete geçecek

Üç ülke liderinin onayladığı ortak yol haritasına göre, Avrasya Ekonomik Birliği 2015'te faaliyete geçecek.

Konuyla ilgili konuşan Putin, toplantıdan önce Belarus ve Kazakistan liderleriyle baş başa görüştüğünü, Avrasya ekonomik entegrasyonunu konuştuklarını ifade etti. Rus lider, birliğin kuruluşuyla ilgili anlaşma metninin 1 Mayıs 2014'de hazır olması gerektiğini dile getirerek, sürenin kısa olduğunu, hazırlıkların ve entegrasyon sürecinin hızlı bir şeklide devam etmesinin önemine vurgu yaptı.

Putin, Avrasya Ekonomik Birliği'nin  2015 yılında resmiyet kazanması için, 1 Mayıs'ta 2014'de kabul edilecek belgenin, üye ülke parlamentolarına gönderileceğini belirtti.

Avrasya Zirvesinde, Kazakistan ve Belarus, Avrasya Ekonomik Konseyi'nin oluşumuyla ilgili bazı konularda çekincelerinin olduğunu da dile getirdi. Nazarbayev, birliğin yapısının, üye ülkelerin uluslararası anlaşmalarıyla çakışmaması gerektiği fikrini paylaştı. Lukaşenko, "Birliğin alacağı ortak kararlar, siyasi değil ekonomik olmalı" dedi.

Ermenistan'ın "yol haritası" onaylandı

Moskova'daki toplantının ikinci bölümünde yapılan gelişletilmiş görüşmelere, Gümrük Birliği'ne katılmak için başvuru yapan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev de yer aldı. Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov ise gözlemci olarak katıldı.

Toplantıda liderler, Kırgızistan ve Ermenistan'ın birliğe üyelik sürecini değerlendi. Günün sonunda açıklama yapan Putin, Ermenistan'ın Gümrük Birliği ve Ekonomik Birliğe katılımı için yol haritasının onaylandığını açıkladı. Putin, Kırgızistan'ın katılımı için hazırlanan benzer taslakta da son aşamaya gelindiğini belirterek, "Şu an taslağın Kırgız yetkililerle mutabakat süreci devam ediyor" diye konuştu.

Nazarbayev ise Ermenistan'ın Yukarı Karabağ sorununu işaret ederek, "Bu ülkenin  yol haritasında genel olarak mutabığız ancak bazı poblemler olduğuda ortada" dedi.

Putin-Nazarbayev görüşmesi

Öte yandan Putin, ülkesi ile Kazakistan arasında olan ilişkilerden memnun olduğunu söyledi.

Moskova'da düzenlenen Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi çerçevesinde Kazak lider Nazarbayev ile görüşen Putin, iki ülke arasında hassas konularda anlaşma sağlandığına dikkati çekerek, "İki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek için enerji başta olmak üzere bir çok hassas alanda önemli yollar katettik" dedi.

Nazarbayev ise Rusya tarafına daha önce bulunan bir takım problemlerin çözümü adına ortaya koydukları gayretten ötürü teşekkür etti.

Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi çerçevesinde iki ülke arasında Rus petrolünün, Kazakistan ve Çin'e taşınmasına dair anlaşma imzalandı. Bunun yanı sıra askeri teknoloji alanında işbirliği anlaşması ve Baykonur Uzay Üssü'nün geleceğiyle ilgili yol haritası imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.