SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrasya Yahudi Kongresinden Kırımoğlu’na destek

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2011 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2011 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrasya Yahudi Kongresinden Kırımoğlu’na destek
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 04.02.2011 (QHA) – Avrasya Yahudi Kongresi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesini destekledi.
Avrasya Yahudi Kongresi başkanı Kazakistanlı işadamı Aleksandr Maşkeviç, Nobel Komitesine başvuruların yapıldığı dönemde SSCB’li Yahudi aktivistler adına İsrail Cumhurbaşkanı Shimon Peres ve Fransız yazar 1986 Nobel Ödülü sahibi Elie Wiesel başta olmak üzere dünyaca ünlü kişilerin Kırımoğlu’nun adaylığını desteklemesi için başvuruda bulundu.
Avrasya Yahudi Kongresinin başvurusunda şöyle deniliyor: “Mustafa A. Kırımoğlu kendi hayatını insan haklarının savunulmasına adayan bir insandır. O bugün de Kırım Tatarlarının milli hareketine özgü olan şiddete başvurmama, esir halklarla dayanışma ve insan haklarını koruma prensibinin destekçisi olmaya devam ediyor. Kırımoğlu, insanlığa verdiği hizmetle, insanlığın temeli olan insan haklarını savunma konusunda gösterdiği cesaret ve kuvvetli iradeyle bugün insan haklarını savunma hareketinde en önemli insanlardan birisi oldu”.
Aleksandr Maşkeviç, “Avrasya Yahudi Kongresi ile Kırım Tatar Milli Meclisi arasında sıkı ve verimli ilişkiler var. Bu ilişkilerde iki halkın iskânı için, barış ve kalkınma için Müslüman-Yahudi diyalogu gelişmektedir” dedi.
Mayıs 2009’da yapılan 1. Dünya Kırım Tatar Kongresi Kırımoğlu’nu Nobel adaylığına sunma kararı almıştı. Ukrayna, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye ve ABD’den Nobel Ödülüne aday sunma hakkı bulunan 17 bilim adamı, Ukrayna, Kanada ve Avrupa Parlamentosundan 3 milletvekili, Almanya’daki Tehdit Altındaki Halklar Örgütü (Gesellschaft für bedrohte Völker) Nobel Komitesine başvurdu.
Yunus Seyithalilov - Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.