SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Konseyi'nden Rusya'ya çağrı

Avrupa Konseyi'nde Rusya’ya '26 Şubat davalılarının' serbest bırakması çağrısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2016 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2016 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Konseyi'nden Rusya'ya çağrı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Rusya'yı "26 Şubat davalılarını" serbest bırakmaya çağırdı. 

Ukrayna milletvekili, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Etnik İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Georgiy Logvinskiy, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) 2015 faaliyet raporunu sunan Muiznieks'in, yaptığı konuşmada Ukrayna konusuna çok değindiğini ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da  '26 Şubat davası' kapsamında tutuklananların serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu bildirdi. Logvinskiy, böylelikle Rusya’nın işlediği insan hakları ihlallerinin AKPM'de bir kez daha dile getirildiğini ve '26 Şubat davalılarının" serbest bırakılması istendiğini kaydetti.

Logvinskiy, ''Rusya Federasyonu bir buçuk yıldır müzakere sürecini sabote ediyor ve Avrupa İnsan Hakları Konseyi Komiseri ile işbirliği yapmıyor. Bu konuyu Nils Muiznieks bugün AKPM’de yaptığı konuşmasında dile getirdi. Kendi faaliyet raporunda Nils Muiznieks Ukrayna’ya çok önem verdi.Yaptığı konuşmada ise bir kaç kez Ahtem Çiygöz (Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı) ve 26 Şubat protestoları sonrası Rusya Federasyonu baskısına uğrayan ve tutuklananların serbest bırakılması çağrısı yaptı''diye kaydetti.

''Tabii ki, Komiserin böyle sert açıklamaları, Avrupa insan haklarını koruma sisteminin Rusya’nın korkunç ihlallerine tepkisi olarak kabul edilmeli. İlk önce Kırım’ın sözde savcısı Poklonskaya’nın Meclis’in kapatılması ile ilgili faaliyetlerini kastediyorum. Bence Nils Muiznieks uluslararası arenayı Avrupa Konseyi'nin Kırım’daki işgalci rejime olan tepkisini bir kez daha duyurmak için kullandı" şeklinde konuşan Logvinskiy, "Ve gözümüzü boyamaya çalışsalar da, Rus propagandası, satılmış insan hakları savunucuları ve milletvekilleri olsa da gerçek her zaman ortaya çıkacaktır" dedi.

Uluslararası gözlemciler Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da çok sayıda insan hakları ihlalleri yaşandığını, ifade ve konuşma özgürlüğünün olmadığını, mevcut işgal yönetimine karşı çıkanara karşı baskı ve takibat yapıldığını tespit ederek bunları raporlaştırdı. İşgalci Rus yönetimi bunlara rağmen uluslararası kamuoyunun tepkisinden çekinmeden Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve zulümden vazgeçmiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.