SON DAKİKA
Hava Durumu

Avukat, Cemiloğlu davasnın Kırım'a alınmasını istiyor

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2015 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2015 10:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avukat, Cemiloğlu davasnın Kırım'a alınmasını istiyor

Hayser Cemiloğlu’nun avukatı Nikolay Polozov, davanın Rusya'nın Krasnodar bölgesinde değil de Kırım’da incelemesinde ısrar edeceğini bildirdi.

Savunmanın, yarımadada Yüksek Mahkeme kurulmadan önce de davanın Kırım’da incelenmesini talep ettiğini ancak ret cevabı aldığını hatırlatan Nikolay Polozov, “Rusya Yüksek Mahkemesinin ilk derece mahkemelerinin karar kopyalarını aldık. Artık Yüksek Mahkeme’ye dilekçe vermemiz için herhangi bir engel yok. Yüksek Mahkeme dilekçeyi inceler ve Başkanlık Divanı’na sunarsa teorik olarak dava Kırım’a alınabilir” dedi.

Daha önce Rusya’da Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun oğlu Hayser Cemiloğlu’nun davasına bakan Krasnodar Mahkemesi'nin, Cemiloğlu’nun davasını değerlendirecek jürinin 24 Mart tarihinde oluşturulmaya başlayacağına dair karar kabul ettiği açıklanmıştı.

Krasnodar Mahkemesi’nde Hayser Cemiloğlu’nun davası Şubat ayında incelenmeye başladı, bununla birlikte duruşmalar birkaç kez ertelenmişti. Hayser Cemiloğlu, Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun “cinayet”, “yasadışı silah ticareti” ve “silah, mühimmat, patlayıcı madde hırsızlığı (veya gaspı)” öngören 3 maddeye göre suçlanıyor.

Ama Hayser'in psikolojik bir rahatsızlığının bulunduğunu belirten ve Hayser'i İstanbul'da 2008 yılından itibaren tedavi eden uzman Dr. Yasin Genç, QHA'ya verdiği demeçte, "Hayser gibi ciddi bir psikiyatrik hastalık geçmişi olan kişiler,  böyle bir olay olduğunda tutukevine değil mutlaka adli psikiyatri hastanesine gönderilmeli" dedi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun oğlu Hayser Cemiloğlu, 27 Mayıs 2013 tarihinde yakın aile dostu Fevzi Edemov'u sehven ateşli silahla öldürmüştü.

Kırım’ın ilhak edilmesinin ardından soruşturma organları, davayı yeniden incelemeye karar verdi. Bununla birlikte Kiev Temyiz Mahkemesi, Hayser’in işlediği cinayeti ihtiyatsızlık sonucunda işlenen cinayet olarak değerlendirmiş ve Hayser’in serbest bırakılmasına karar vermişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Hayser Cemiloğlu’nun serbest bırakılmasına ilişkin kararı kabul etti. Ancak, Rusya söz konusu kararları yerine getirmeyi hala reddediyor. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, oğlunun davasını kendisine baskı uygulamak için kullanılabileceğini belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.