SON DAKİKA
Hava Durumu

“Ayrılıkçılar dinlerarası çatışma başlatmak istiyor"

Lenur İslâmov: “Hala Herson Halk Cumhuriyeti oluşturma hayalini kuranlar var”

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2016 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2016 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Ayrılıkçılar dinlerarası çatışma başlatmak istiyor"

Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslâmov, Rus yanlısı ayrılıkçıların Herson Bölgesinde insanları kışkırtarak dinlerarası çatışma çıkartmak istedikleri fikrini dile getirdi.

Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslâmov Kırım Haber Ajansı (QHA) muhabiri ile yaptığı özel röportajda ayrılıkçılarının Herson Bölgesinde istikrarı bozma girişimleri hakkında konuştu.

Hain komşumuz bölgedeki durumu istikrarsızlaştırarak ne elde etmeyi planlıyor?

Kremlin, iyi hazırlanmış ‘Rus dünyası’nın Transdinyester senaryosu yüzerinde çalışılıyor. Bu planın amaçlarından biri ise insanlar arasında dinlerarası çatışma kışkırtmaktır. Kırım’da ‘Rus Birliği’ himayesi altında durumu istikrarsızlaştırarak Kırım Tatar kasabalarını yıktıklarını hatırlıyor musunuz?

Moskova, hala Kırım’a karadan koridor açma teşebbüslerinden vazgeçmeyerek bu amaç için temel oluşturuyor olabilir mi?

Moskova’nın yayılmacı stratejisi, tabi ki de değişmedi, ama onu gerçekleştirmek için uyguladığı taktik değişiyor. İlk olarak bu durum Putin’in 2014’te Ukrayna'nın güneydoğusunu hızlı bir şekilde işgal etme isteğinin başarısız olduğundan kaynaklanıyor. Ayrıca objektif olarak Ukrayna devlet ideolojisinin bu bölgede daha sıkı bir şekilde yerine oturmadığını itiraf etmek zorundayız.

Burada, Herson Bölgesinde, Kırım’a kaçan eski Geniçesk Valisi Seytumer Nimetullayev destekçileri arasında en başından beri Kuzey komşumuzun ajanları vardı ve bu gruplar karar anında Gorlovka ve Slovyansk şehirlerinde yaptıkları, ama Odesa ile Harkiv’de başaramadıkları gibi iktidarı ele geçirmelilerdi. Bir noktada ayrılıkçı eylemlerinin aktif dönemi duraksadı, ama hala DNR ve LNR örneğinde Herson Halk Cumhuriyeti oluşturma hayalini kuran insanlar var.

İşbirlikçi Nimetullayev’i andınız. İnternette onun Rus propaganda kanalı için vediği röportajı gördüm. Konuşmanın sonunda tüm Kırım Tatar halkı adına Stalin’i zulüm ve sürgün için afettiğini söylüyordu. 18 Mayıs, Kırım Tatar Sürgünü yıldönümü. Sizce o gün provokasyonlar yapılabilir mi?

Tabi ki, onlara hazır olmalıyız. Düşmanlarımız her zaman trajik günlerin yıldönümlerini kullanmaya çalışıyor. Zafer Günü kutlamalarında da aynı şey olmuştu, 18 Mayıs’ta da olabilir.

Şu an her türlü provokasyon kullanarak yıkıcı ayrılıkçı faaliyetler yapılıyor. Bunlar sadece insanların toplu olarak kutlama yaptığı yerlerde yapılmıyor. İnsanları korkutmak için bölgede ayrılıkçı ve işgalci medyalar Kırım Tatarlarına ve Ukrayna hükümetine karşı dezinformasyon yayıyorlar. Bir çok yalan bilgiler, dedikodu ve kaynağı belli olmayan bröşürler yardımıyla yayılıyor.

Herson Valisi Andrey Gordeyev, ülkenin güneyinde Ukrayna televizyonunun artırılacağını duyurararak, “Kırımlılar bölgemizi ne şekilde görürlerse, tüm Ukrayna’yı da böyle görecekler” diye konuştu.

Bu çok güzel olurdu, ancak Ukrayna, topraklarımızda yayınlanan Rus kanallarını yasaklamak için yetkisini kullansaydı daha iyi olurdu. Çünkü bu kanallar insanların beyinlerini yıkamaya devam ediyor. Burada Herson Bölgesinde bölge şuralarının oturum açılış ve kapanışları sırasında Ukrayna milli marşı çalarken özellikle ayağa kalkmayan milletvekilleri var. Bazen “Aslına onlara hiç kötü bir şey yapmayan Ukrayna’dan neden bu kadar nefret ediyorlar?” diye düşünüyordum.  Sonra, bir kölenin aslında en çok özgür olan köleden nefret ettiğini anladım...

Yasal alanda onlar, hoşnutsuzluklarını dışarıdan gelen hiçbirşeyi kabul etmeyerek gösteriyorlar. Bu yüzden Kiev’den atanan yetkilileri kabul etmedikleri hisediliyor. Ama hayatın da gösterdiği gibi devlet görevlilerinin bir kısmıyla her zaman anlaşmanın yolları vardır, yolsuzluk yöntemleri de buna dahil.

Ancak Kırım Tatarları ile aynı Batı Ukrayna’dan gelen ideolojik vatanseverlerle olduğu gibi genel olarak anlaşamıyorlar. Bu yüzden Rus medya bize “Ukrop” sözcüğüyle rekabet eden yeni küfürlü yafta yapıştırdı “tatarobanderovets” diye.

Ayrılıkçılar, Rus televizyonunda yerli sakinleri ‘Rus dünyası’ ideolojisini destekleyen ve ‘kurtarıcının’ gelmesini bekleyenler olarak göstermek istiyor. Belki şu an iki sene öncesi olduğu kadar ayrımcılık pek dile getirilmiyor ama ondan gelen tehlikeyi hafife almamalıyız.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) 14 Nisan tarihinde Navoalekseyevka kasabasında bir bombanın patlatıldığını bildirmişti, patlama sırasında bir kişi hayatını kaybetti ve dört kişi yaralandı. Nisan ayının sonunda ise Ukraynalı güvenlik güçleri hazırlanan terör saldırısını önlemişlerdi.

Bence, SBU'da iyi temizlik operasyonu yapılsaydı daha başarılı olurlardı. Geniçeskte mesela SBU’da şu an çalışan insanlar Nemetulayev zamanında da çalışıyorlardı. Yanukoviç zamanında ‘Rus dünyasının’ destekçileri bölgede çeşitli yasadışı şemaların işletmesiyle uğraşıyorlardı ve  onların yüzerinden zenginleştiklerini söylemek istiyorum. Bu pis işler artık onlar için geçmişte kaldı ancak onlar eski düzene dönmek için hayal kuruyorlar. Dolayısıyla çeşitli kampanyalar için para vererek ayrılıkçıları destekliyorlar. Ayrıca bu tür ayrılıkçılar son seçimlerde Muhalif Parti'den milletvekili olarak seçilerek yasal statü aldılar.

Sohbetimizin başında ‘Rus Dünyası’ destekçilerinin insanlar arasında dinlerarası düşmanlık başlatmaya çalıştıkları hakkında söz ettiniz. Amaçlarına ulaşmak için neler yapıyorlar?

Sosyal ağlarda anonim klipler yayınlanıyor. Kliplerde yerli sakinleri, Kırım Tatarlarının her yerde kiliselerin bulunduğu yerlere cami inşa edeceklerini söylüyorlar. “Bölgenin İslamlaşmasını engelleyelim!” gibi Avrupalı aşırı sağcıların sloganları kullanılıyor. Akmescit’te camiyi nasıl kundakladılar, hatırlıyor musunuz? Benzer provokasyonlar sonradan suçu Kırım Tatarlarına atmak için kiliseye yönelik yapılabilir.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kurulacak olan Kırım Tatar taburu ile ilgili çalışmalar şu an hangi aşamada?

Cumhurbaşkanlık İdaresi ile yaptığımız görüşmeler duraksadı. Yine de hem Milli Muhafızlar yönetiminde hem de birçok Ukraynalı siyasetçi arasında bizim durumumuzu anlayanlar var. Tabi Kırım Tatarlarının Kırım Tatar Milli Meclisi var, ancak biz hepimiz Ukrayna vatandaşıyız ve Anayasa dahil, Ukrayna’nın tüm yasalarına uyacağız. Ukraynalılar ile Kırım Tatarlarının tarihinde bir çok ortak nokta var. Dolayısıyla ortak amacımız doğrultusunda bizi birleştirecek yapay bağları uydurmaya gerek yok, çünkü bizim zaten ortak amaçlarımız var.

Bunlardan birisi, yasal olarak Kırım Tatarlarını Kırım’ın yerli halkı ilan etmek olduğuna inanıyorum. Bununla birlikte işgalden sonra yarımadada Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin kurulması ile ilgili ortak odaklar oluşturulmalı. Bu yönde hem personel hem de kurumsal olarak hazırlanırken bir yandan da kendi askeri ve ekonomik potansyelimizi güçlendirmeliyiz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.