SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan Büyükelçisi: "Ukrayna'yla aynı acıyı paylaşıyoruz"

Azerbaycan'ın Ukrayna Büyükelçisi Azer Hudiyev, ülkesinin Ukrayna'yı tüm uluslararası platformlarda desteklediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 20:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2018 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan Büyükelçisi: "Ukrayna'yla aynı acıyı paylaşıyoruz"

Azerbaycan'ın Ukrayna Büyükelçisi Azer Hudiyev, Ukrayna ve Azerbaycan’ın ortak acıyı, saldırgan ülkeden (Rusya) kaynaklı ayrımcılığı paylaştığını ifade etti. Tarihe "Kara Ocak" olarak geçen Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 20 Ocak 1990 tarihinde gerçekleştiren katliamın 28. yıl dönümü münasebetiyle, Kiev’de bugün 19 Ocak’ta bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

 

QHA muhabirinin bildirdiğine göre etkinlikte konuşan Hudiyev, “Bizim ortak acımız var. Biz Ukrayna’yı tüm uluslararası platformlarda destekliyoruz. Bu Azerbaycan’ın prensipli tutumudur. Ukrayna'nun toprak bütünlüğünü destekliyoruz, bu tutumdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

 

"Kara Ocak" Katliamı 

 

Bilindiği gibi Sovyetler Birliği 1989'da dağılma sürecine girmişti. Bu süreçte Sovyetler Birliği'nin her yanında yükselen bağımsızlık seslerinin arasında Ermenistan’ın Azerbaycan'ın topraklarına yönelik talepleri de artıyordu. 9 Ocak 1990'da, Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeniler, Ermenistan'a bağlanma kararı aldı. Karabağ'da yaşayan Azeriler de bölgeden göçe zorlandı.

 

Bu karar Azerbaycan'da tepkiyle karşılandı. Ama Sovyetler Birliği yönetimi sessizdi. Azeriler, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti. Uzun süreli mitingler başladı. Şehirde yaşayan Ermenilerle Azeriler arasında da çatışmalar oldu.

 

Bakü’de Azadlık Meydanı'nda mitingler sürerken, 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece Sovyet tankları 26 bin askerle birlikte şehre girerek Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan insanlara acımasızca ateş açtı. Açılan ateş sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 132 kişi öldürüldü, 700 yakın kişi yaralandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.