SON DAKİKA
Hava Durumu

“Barış gücü sadece cephe hattında olursa yeni sınır çizilir”

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı, Donbas’a gönderilecek barış gücünün bölgenin geneline konuşlandırılması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2018 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2018 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Barış gücü sadece cephe hattında olursa yeni sınır çizilir”

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı, Donbas’taki krizi çözmeye yönelik kurulan Üçlü Temas Grubu’ndan Ukrayna temsilcisi Leonid Kuçma, Donbas’ta barış gücünün sadece cephe hattına konuşlandırılması halinde bunun yeni sınır olacağını ifade etti.
 
Kiev’de 23 Şubat tarihinde düzenlenen Baltık Karadeniz Forumu çerçevesinde konuşma yapan eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, barış gücünün Donbas’ın işgal altındaki bölgelerinin geneline konuşlandırılması gerektiğini belirtti.
 
Kuçma, “Üçlü Temas Grubu, ortak bir fikir paylaşıyor ve bu fikir Cumhurbaşkanı’nın fikrine de uyuyor: barış gücü, Rusya-Ukrayna sınırı başta olmak üzere bölgenin genelinde olmalı. Bize, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunu savunmak için “mavi kaskları” öncelikle cephe hattına gönderelim diye teklif edilirse, bu Ukrayna ile Rusya arasında yeni sınır çizilmesi anlamına gelir” diye kaydetti.



166579



Ayrıca Leonid Kuçma, Ukrayna’da barışın tesis edilmesinin yüzde 90 oranında ABD’nin yardımına bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Bilindiği gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 20 Eylül’de katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında BM’ye Donbas’a barış gücü gönderme çağrısı yaptı. Poroşenko, “Donbas’a barış gücü gönderilmesi ile ilgili talebi tasdik etmek istiyorum. Bu ne kadar erken gerçekleştirilirse o kadar iyi.” diyerek Ukrayna-Rusya sınırının, Ukrayna yönetiminin geçici olarak kontrolü altında olmayan bölgesi üzerinde uluslararası bir kontrol mekanizmasının güvenliği sağlaması gerektiğini ekledi.
 
5 Eylül tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesine Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesinin “yerinde” olduğunu ifade ederek Rusya Dışişleri Bakanlığı’na Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilgili kararı sunma görevi verdiğini bildirdi. Ruslar, Donbas’a barış gücünün AGİT misyonunun korunması için ve sadece Rusya yanlısı teröristler ile Ukraynalı askerler arasındaki ayırım çizgisine göndermek istiyor, ayrıca misyon için görüşmelerin başlaması adına Ukrayna’nın, ayrılıkçı teröristlerin kurduğu sözde Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin sözde yönetimlerini kabul etmesini talep ediyor. Ayrıca Rusya’nın teklifine göre barış misyonunun ağır silahların bulundurma ve sınırları kontrol etme hakkı olmayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.