SON DAKİKA
Hava Durumu

Başbakan Mogilyov’a diaspora dersi (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2012 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2012 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Başbakan Mogilyov’a diaspora dersi (FOTO)
Kiev Orta Doğu Araştırmalar Merkezi İcra Müdürü İgor Semivolos, Ukrayna Bilim Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Modern Doğu Bölümü Başkanı Aleksandr Bogomolov ve siyaset bilimcisi, Kırım Tatar Tarihçiler Birliği koordinatörü Dr. Gülnara Bekirova, Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkını “diaspora” olarak adlandıran Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov’a “Kırım’da Diaspora Kim?” konusunda tarih dersi verdiler.

Gülnara Bekirova, Mogilyov’un açıklamasını yorumlamadan önce diaspora kavramı hakkında bilgi verdi. Bekirova, “Asıl sorun, Kırım’da bu kelimenin anlamını herkes bilirken onun bilmemesindedir. Bu Sigmund Freud usulü hata mı? Mogilyov’un en son açıklaması, onun Kırım Tatar sürgününü haklı çıkarırken daha önce yaptığı açıklamaların devamı, ancak bu devamın şekli biraz farklı. Mogilyov bu açıklama ile Kırım Tatarlarını kendi tarihi vatanının sınırları dışına bırakıp onları yine sürgün etmiş gibi oldu.”

“Kırım Özerk Cumhuriyetinin, bu bölgenin, çok özel olduğunu ve bu bölgede Ukrayna’daki Müslümanların en büyük kısmının yaşadığını ya algılamıyor, ya da algılamak istemiyor.” dedi.

İgor Semivolos, Mogilyov’un Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına “diaspora” olarak adlandırma nedeninin birkaç ihtimalinin olabileceğini öne sürdü. Semivolos, “İlk ihtimal en basiti, Mogilyov bu kelimenin anlamını bilmiyor. İkinci ihtimal daha zor. Bu ihtimale göre bu Kırım Başbakanının yaptığı bilinçli ve bilinçaltı bir oyunundan ibaret ve Mogilyov’un geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret etmesinden kaynaklanıyor. O, Kırım Tatarlarını Türkiye’nin devamı olarak, bu halkı Türkiye’nin diasporası olarak görüyor.”

“Bu durum söz konusu olabilir çünkü bu tür insanların kafalarında Türkiye’nin bir şekilde tehlike oluşturduğu yönünde bir korku var. Bu korkular zaman zaman tazeleniyor. Dolayısıyla Kırım’da Türkiye’nin müttefiki (ortağı) kim: Kırım Tatarları. Galiba bu korkular Mogilyov’un bilinçaltında yankı uyandırdı ve onu bu şekilde konuşmaya teşvik etti.”

“Her şekilde biz, Mogilyov’un gerek bilinçli, gerekse bilinçaltı düzeyinde Kırım Tatarlarını Kırım’ın yerli halkı olarak gerçekten algılamadığını anlıyoruz.” diye vurguladı.

Aleksandr Bogomolov, Anatoliy Mogilyov’un açıklamasını “iletişim başarısızlığı” olarak yorumladı ve bu başarısızlığın onun siyasetçi olarak beceriksiz olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Bogomolov, “Ben, vatandaş olara toplum, Kırım Tatarları, Ukrayna Hükümeti, Kırım Hükümeti arasında tekrarlanan iletişim sorununun var olmasından rahatsızım. Son derece ağır trajedi, büyük toplu travma yaşayan Kırım Tatar halkı bırakın anlaşılmayı, sadece duyulmak için mücadele veriyor. Maalesef biz Sovyet zihniyetinden çıkamıyoruz. Biz uzlaşma sağlanması gerektiğini, kendi niyetlerimizi, isteklerimizi şekillendirirken dikkatli olmamız gerektiğini ne zaman anlayacağız?”

“Bizde iktidar ile halk arasında iletişim sorunu var. İktidar ise demokratik tutum sergilemiyor. Siyasi kültür konusunun ciddi şekilde tartışılması gerekir.” dedi.

Mavile Abkerimova, Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.