SON DAKİKA
Hava Durumu

Batıdaki yasaklı tatlandırıcılar Ukrayna’da serbest

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2013 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2013 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Batıdaki yasaklı tatlandırıcılar Ukrayna’da serbest

Ukrayna’ya her yıl 300 bin ton şeker eşdeğerinde tatlandırıcı ithal ediliyor.

Da Vinci AG şirketi uzmanlarının yapmış olduğu araştırmaya göre gelişmiş ülkelerde 4’ü kısmen veya tamamen kullanılması yasaklanmış olan 13 tür tatlandırıcının Ukrayna’da gıda üretiminde kullanılmasına izin veriliyor.

ABD’de siklamat (E952), İngiltere’de alkolsüz içeceklerin haricinde asesulfam (E950) kullanılması yasak. Gelişmiş ülkelerin bazılarında da aspartam (E951) ve sakarin (E954) kullanımına sınırlandırma getirilmiş durumda. Bu maddelerin kullanıldığı ürünlerde özel etiket kullanılıyor. Isıl işlem uygulanacak ürünlerin üretiminde E951 maddesinin kullanılması yasak.

Ukrayna’da izin verilen dozlara uymak koşuluyla tüm bu maddelerin kullanılmasına izin veriliyor.

Belirtilen tatlandırıcılar alkolsüz içecekler, pasta ve şekerleme, meyve ve sebze konservesi, marmelat, jöle, sakız, sos, sütlü tatlıların üretiminde kullanılıyor.

Da Vinci AG şirketinin eş başkanı Andrey Kolpakov, “Gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre belirtilen tatlandırıcılar insan sağlığına olumsuz etkisi olduğu kanıtlanmışsa, neden bizim onları Ukrayna’da kullanmanız gerekiyor?” dedi.

Da Vinci AG şirketi Müdürü Anatoliy Baronin, gıdalarda tatlandırıcıların kullanılmasının şekere göre daha ucuz olmalarıyla açıklandığını belirterek, “Tatlandırıcılar şekere göre birkaç kat daha tatlıdır ve sonuç olarak onları daha ucuz ürün haline getirmektedir. Örneğin, 1 kg aspartamın fiyatı 16-30 grivna (3-6 TL). Bununla birlikte 1 kg aspartam 160-200 kg şekerin yerine geçmektedir” dedi.

Uzmanlar Ukrayna’nın gelişmiş ülkelerin normlarının kullanılmasını öneriyor. Şeker üreticileri de gıda sanayisinde tatlandırıcıların sınırlandırılmasını istiyor. Tarım Politikası Bakanlığı da bu talebi destekliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.