SON DAKİKA
Hava Durumu

Beloruslar da Kırım’da özerklik istiyor

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 09:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Beloruslar da Kırım’da özerklik istiyor

Ermenilerin ardından Kırım’daki Beloruslar da yarımadada milli-kültürel özerklik kurmak istiyor.

“Syabrı” adlı Kırım Belorusları Derneği Başkanı Yevgeniy Suprunyuk, milli-kültürel özerkliğin Aralık ayında tescil edilmesinin planlandığını bildirdi.

Ayrıca Kırım’da, Akmescit, Yalta, Aluşta, Kefe (Feodosiya), Krasnoperekopsk ve Akmescit bölgesinde olmak üzere 6 yerel özerkliğin kuruluş aşamasında olduğu belirtildi.

Yevgeniy Suprunyuk, 2001 yılında yapılan nüfus sayımının verilerine göre Kırım’da yaklaşık 60 bin Belorus ikamet ediyordu ama daha sonra bu sayının azaldığını kaydetti.

Belorusların dışında Kırım’daki Ermeniler, Azeriler ve Almanların yarımadada milli-kültürel özerklik kurmak istediği açıklanmıştı.

Bölgesel özerklik, belirli bir etnik grubun otonom devletçiliğini ifade ederken, kültürel (milli ve kültürel) özerklik, eğitimi düzenleme ve kültür yaşamının diğer alanlarında karar alma konusunda münferit etnik grubun özerkliğidir. Belirli bir bölgeyi değil, etnik grubun mensuplarını kapsar.

Rusya’da milli ve kültürel özerklikler faaliyetlerini 17 Haziran 1996 tarihli “Milli-kültürel Özerkliğe İlişkin” federal yasaya göre yürütüyor.

Söz konusu yasaya göre Rusya Federasyonu’nda milli-kültürel özerklik, kendi kaderini milli ve kültürel olarak tayinini öngörür. Milli ve kültürel özerklik, özgünlüğünü, anadilin gelişimini, eğitimi, milli kültürü koruma sorunlarını bağımsız olarak çözmek amacıyla gönüllü örgütlenme temeline dayanan, belirli bölgede milli azınlık durumunda bulunan ve kendilerini belirli bir etnik grubun mensubu sayan Rusya vatandaşlarının birliğidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.