SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir Rus milletvekilinden ''Light SSCB'' önerisi

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2010 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2010 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bir Rus milletvekilinden ''Light SSCB'' önerisi
Rus milletvekili Yevgeni Fedorov'un, Rusya, Ukrayna ve Belarus'un tek bir devlet haline getirilmesi önerisi, vekilin dağılan SSCB'nin "light versiyonunu" istediği şeklinde yorumlandı. 
Duma'nın ekonomi siyaseti komisyonunun başkanı olan, iktidardaki Birleşik Rusya partisi üyesi Fedorov, dağılan SSCB'nin sözünü ettiği bu ülkelerden oluşan kısmının, 2020'ye kadar yeniden şekillenerek dikkate değer ölçüde zenginleşeceğine inandığını söyledi.
Fedorov, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Birleşik devlet projesini ortaya atmak için Ukrayna, Belarus ve Rusya'daki bütün siyasi güçlerle istişareler yürütüyoruz. Bu proje, biz Rus, Belarus ve Ukrayna vatandaşlarının Avrupa'nın en zengin ülkelerinin yaşam düzeyini geçmemize olanak sağlayacak" ifadesini kullandı.
Ukraynalı milletvekillerine bu konuyla ilgili mektup gönderdiğini anlatan Fedorov, fikrini, "Ukrayna, Belarus ve Rusya topraklarında birleşik bir devlet oluşturmak için çalışma ilkeleri" başlıklı 7 sayfalık belgeyle ayrıntılandırıyor ve hedefinin, "ortalama ömrün 75 olduğu ve kişi başına 30 bin dolar düştüğü, ABD, NATO ve AB ile eşit şartlarda rekabet etmeye muktedir bir devlet yaratmak" olduğunu söylüyor.
Yeni oluşturulacak devletin başkentinin, 10 ve 11. yüzyıllarda olduğu gibi Kiev olmasını da düşünen Fedorov, ilk başlarda AB tecrübelerinden esinlenmek, sonra da siyasi, ekonomik, parasal ve askeri bütünleşmenin sağlanması gerektiğini söylüyor.
Bu arada bir basın toplantısında Fedorov'un bu fikriyle ilgili soru sorulan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Açık konuşmak gerekirse söz edildiğini hiç duymadım. Bizim parlamenter diplomasimiz çok yönlüdür, yaratıcıdır ve inisiyatif bakımından zengindir" diye konuştu.
Fedorov'un fikri, Moskova'yı Ukrayna'nın içişlerine karışmakla suçlayan Batı yanlısı Ukraynalıları kızdırırken, Yulya Timoçenko blokundan milletvekili Sergey Sobolev, "Bu adam siyasilere gideceğine doktora gitsin. Bu proje, (Rus yanlısı) Viktor Yanukoviç'in seçilmesinin bir sonucudur" ifadesini kullandı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Boris Kolesnikov ise, Fedorov'un teklifinin uzandığı noktayı azımsayarak, "Elbette ülkelerimiz için bir ekonomik işbirliği yararlıdır, ama siyasi birlik daha ziyade bilim-kurguya girer" dedi.
  Ukrayna'dan bu yönde tepkiler gelirken, Belarus'tan henüz konuyla ilgili yorum yapılmadı.
AA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.