SON DAKİKA
Hava Durumu

“Biz Kırım için mücadele ederken Mogilyov kaçtı”

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edildiği sırada yarımadadan kaçan eski Kırımlı memur Mogilyov, Ukrayna yönetimini, Kırım’ın kalan nüfusunu kendinden uzaklaştırmakla suçladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2016 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2016 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Biz Kırım için mücadele ederken Mogilyov kaçtı”

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edildiği sırada yarımadadan kaçan Kırım’ın eski Başbakanı Anatoliy Mogilyov, Ukrayna yönetimini, Kırım’ın kalan nüfusunu kendinden uzaklaştırarak Kırım Tatarlarına daha büyük bağlılık göstermekle suçladı. Ayrıca Mogilyov, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin Ukrayna devletçiliği için tehdit oluşturduğunu da ileri sürdü.
 
Eski Kırımlı politikacının ilgili açıklamalarını yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Anatoliy Mogilyov’un Ukrayna yönetiminin Kırım Tatarları ve Kırım Tatar Özerkliği’nin kurulması üzerinde odaklanarak Kırım’ın kalan nüfusunu kendinden uzaklaştırdığı ifadesine öfkelendiğini belirtti.
 
Refat Çubarov, “Birincisi, söylendiği gibi değil. Bugünkü yönetim (Ukrayna yönetimi) Kırım’ın Ukrayna’ya iadesini sağlayacak tüm mekanizmaları kullanmaya çalışıyor ve Kırım Tatar unsuru bu mekanizmaların en önemlilerinden biri. Şubat 2014’te meydana gelen olaylara dönersek Kırım Tatarlarından başka dayanılacak kimse yoktu. Mogilyov, bunu çok iyi biliyor: o eylemde bulunmak yerine işgalin ilk günlerde yarımadadan ayrılan kişilerden biriydi” diye kaydetti.
 
Mogilyov’un söz konusu meselenin güncel hale gelmesi nedeniyle böyle mitler uydurduğunu ifade eden Çubarov, “Öne sürdüğü iddialardan biri de Kırım Tatar Milli Meclisi’nin tescil edilip edilmemesi. Ayrıca Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın ve ulusal özyönetim sisteminin bağımsız Ukrayna için tehdit oluşturduğu ve bizim Kırım’da kendi devletimizi kurmak istediğimiz iddia ediliyor. Bu tür bir fikrin ilk kez dile getirilmesinden bu yana çok zaman geçmedi. Bu süreçte Kırım Tatarlarının bağımsız Ukrayna’ya bağlı olarak kendi kaderini tayin etme hakkından söz ettiğini kanıtlayan birçok olay meydana geldi… Rus askerlerinin Kırım’a istila ettiği günlerde, Mogilyov yönetimi Kırım’ı terk ettiğinde, biz sokak ve caddelerde işgalin yasa dışı olduğunu, Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu söylediğimiz günlerde bunu en güçlü şekilde kanıtladık” açıklamasında bulundu.
 
Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin eski Başbakanı Anatoliy Mogilyov, Ukrayna’nın bir haber sitesine verdiği demeçte, asılsız olarak Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin Ukrayna devletçiliği için tehlikeli olduğunu ileri sürdü. Mogilyov, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin amacının Kırım’da bağımsız ve egemen Kırım Tatar devleti kurmak olduğunu, yapılanların Ukrayna Anayasasına aykırı olduğunu” iddia etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.