SON DAKİKA
Hava Durumu

BM, IŞİD'in finans kaynaklarını kesmek için harekete geçti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkenin maliye bakanları, IŞİD'in mali kaynaklarını kesmek amacıyla yeni tasarıyı kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2015 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2015 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM, IŞİD'in finans kaynaklarını kesmek için harekete geçti

ABD ve Rusya'nın hazırladığı tasarı, 1999 yılında El Kaide'ye yönelik hazırlanan tasarı temel alınarak hazırlandı. Buna göre ülkeler petrolden tarihi eser kaçakçılığına IŞİD'in finsansal kaynaklarını kurutmak için ülkelere daha aktif bir şekilde hareket etme çağrısı yapıldı.

IŞİD ve onunla bağlantılı oluşumları destekleyen kişiler yahut gruplar Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarına (mal varlıklarının dondurulması,seyahat yasağı, silah ambargosu vb.) maruz kalacak. Ülkelerden ayrıca radikal örgütler hakkında bilgi paylaşımı yapmaları da isteniyor, bu bilgiler çerçevesinde detaylı bir rapor hazırlanacak.

IŞİD'in ekonomik boyutu

IŞİD'in aylık gelirinin 80 milyon dolar olduğu tahmin edilmekte. Yıllık gelirinin ise 1.5 milyar dolar tutarında olduğu, bu nedenle örgütün bütçesinin Nikaragua'ya denk olduğu hatta "yoksul devletler" kategorisinde değerlendirildiği de bilinmekte. Örgüt, muhariplerine her ay 300 dolar ile 2000 dolar arasında maaş ödeyebildiğinden dünyanın en zengin ve en iyi finanse edilen radikal örgütü olarak ifade ediliyor. 

Irak ile Suriye'den elde ettiği topraklarda "İslam Devleti" kurduğunu iddia eden örgüt, ülke büyüklüğündeki topraklarını yönetebilmek için her türlü finans olanağını değerlendiriyor. Örnek olarak geçtiğimiz aylarda bazı haber siteleri, örgütün kontrol ettiği petrol şirketlerini yönetmesi için CEO aramakta olduğundan bahsetmişti.

IŞİD'in gelirlerinin yüzde elli kadar kısmını kontrol 
ettiği bölgelerdeki ticaret ve vergilerden, diğer yarısının da petrol ve doğalgaz kaçakçılığından sağladığı tahmin ediliyor. IŞİD'in kaynakları yüzeysel olarak iki kategoriye ayrılmakta. İlkini "yağma ekonomisi" olarak ifade edilen, banka soygunları, fidye, yasadışı petrol ticareti ve tarihi eser kaçkaçılığı gibi geçici finans kaynakları, ikinci kategoriyi ise bölgelerinde yaşayan 8 milyon insandan düzenli olarak toplanan vergiler oluşturuyor.

Örgütün diğer gelir kaynaklarını ise; kamu bankalarına el koyma, özel bankalarda yapılan işlerden komisyon alma, tarım gelirleri (Irak buğday üretiminin yüzde 40'ını IŞİD kontrol ediyor), insan ticareti, bölgeye giren her maldan ve üründen alınan gümrük vergisi, saldırılarda ele geçirilen mühimmat ve destekçilerinden, sempatizanlarından gönderilen yardım kılıfı altındaki bağışlar oluşturuyor. (Bağış konusuyla ilgili QHA'nın haberi için bkz. Rusya vatandaşlarının IŞİD'i finanse ettiği itiraf edildi haberi)

IŞİD'in finansmanı ve Rusya bağlantısı...

Ekim ayında, Rusya'nın IŞİD'i bahane ederek Suriye müdahalesi için bir fırsat olarak değerlendirmesine, Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Ziyad Hasan ile QHA'nın gerçekleştirdiği röportajda değinilmişti. (bkz. "Rusya için PYD şantaj malzemesi, IŞİD ise askeri müdahale argümanı" başlıklı röportaj)

Ancak Rusya'nın asıl faydayı "petrol ticaretinden" sağladığına dair bazı bulgular da söz konusu. Rusların, Suriye'de petrol ticaretine ortaklığından QHA'da daha önce iki haberde bahsedilmişti. (bkz. Esed ve Rusya DAEŞ'ten petrol alıyor haberi), (bkz. Erdoğan, DAEŞ'le petrol ticareti yapan Rusların isimlerini açıkladı)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.