SON DAKİKA
Hava Durumu

BP’den Sürgün Yasası’na şartlı destek

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2012 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2012 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BP’den Sürgün Yasası’na şartlı destek
İktidardaki Bölgeler Partisi (BP), Ukrayna Parlamentosunun gündeme aldığı Sürgün Yasa tasarısını desteklerken bunun karşılığında istediklerini açıkladı.

Bölgeler Partisi grubu adına konuşma yapan milletvekili Mıhaylo Çeçetov, BP’nin Sürgün Yasasının desteklenmesi karşılığında muhalefetin Dil Yasasını desteklemesini istediğini söyledi. Rus diline 2.resmi dil statüsünün verilmesi için hazırlanan ve ülkede büyük tartışmaya neden olan Dil Yasasının gelecek hafta görüşülmesi planlanıyor. Çeçetov, “Bakın, Sürgün Yasasında çok doğru ifade yer alıyor: ‘Milliyetinden dolayı sürgün edilen Kırım Tatar halkı ve diğer halklar mensupları’. Biz bu yasa tasarısının gündeme alınmasını istiyoruz, çünkü Avrupa’ya diğer halklara saygılı olan, Avrupa’nın prensiplerine saygılı olan medeni ülke olduğumuzu göstermek istiyoruz. Aynı şekilde daha önce parlamentonun gündemine aldığı Dil Yasasını desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her iki yasa, halkları saygı gösterilmesini öngörüyor. Onlar aynı.” dedi.

Çeçetov’u parti arkadaşı Yuriy Boldırev destekledi. Boldırev, konuşmasında tarihte bütün halkların başka halklar tarafından sürgün edildiğini belirtti. Boldırev, “Kırım Tatarları 13. yüzyılda Kırım’a yerleşti. Daha önce orada Yunanlılar yaşıyordu. Yunanlılar, 18. yüzyılda Kırım’da Mariupol’e sürgün edilmişti ve şu anda orada milli kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Çeçetov’un dediği doğru. Azınlıkların dilinin, kültürünün korunması lazım. Biz Sürgün Yasasını destekleyeceğiz, ancak bu yasa desteklendiği gibi halkların dillerini, kültürlerini savunacak Dil Yasasının desteklenmesi lazım.” dedi.

Muhalif milletvekilleri, Çeçetov ve Boldırev’i yuhaladılar.
İlyas Ali
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.