SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan'da komünist döndemde işlenen suçların zaman aşımı

Kritik yasa tasarısı Bulgaristan Parlamentosunda onaylanmaması halinde 30 yıllık zaman aşımı nedeniyle 2014 yılından sonra komünist dönemde işlenen suçların hesabının sorulamayacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2014 21:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2014 21:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bulgaristan'da komünist döndemde işlenen suçların zaman aşımı

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Lütfi Mestan’a yazdığı mektupta “302-01-54 No’lu Ceza Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ve getirilecek eklerle ilgili 19 Aralık 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından sunulan yasa tasarısının Nisan ayının sonuna kadar meclise oylamaya sunmanızı istirham ederim.” dedi.
 
BAF Başkanı Mümin, 30 yıllık zaman aşımı nedeniyle 2014 yılından sonra komünist dönemde işlenen suçların hesabının sorulamayacağının altını çizdi.
 
Tasarı meclisten geçmezse 50’li yıllardan 1984-89 yıllarında zorla isim değiştirme, Türkçe ve ibadet yasağı ve benzeri baskıların yapıldığı döneme kadar işlenen suçların kurbanlarının yargı yoluyla haklarını arayamayacağını belirten Mümin, zulme uğrayanların, tasarının meclisten geçmesini ümit ettiğini ifade etti.
 
Mümin “Umarım bu sefer sonuna kadar Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının çıkarlarını savunu ve onlara sadece seçmen ve oy deposu gözüyle bakmazsınız” ifadelerini kullandı.
 
BAF, 30 Ocak 2014 tarihinde Adalet Komisyonu’nda verdiği destekten dolayı da HÖH Başkanı Mestan’a minnettar olduğunu kaydetti.
 
BAF, yaptığı konuşmayla da HÖH’ü şu şekilde uyardı:
"Bu tasarının meclisten geçmesi önemli ölçüde sizin elinizde. Tasarının meclisten geçmesine katkı sağlamazsanız kıyamete kadar bunun utancı sizin boynunuza. Bu tasarı meclisten geçmemesi için perde arkası oyunlara başvurursanız ve geçmesine katkı sağlamazsanız Türk ve Müslümanlardan ne yüzle oy isteyeceksiniz. Bu tasarı her siyasetçinin yaptığı hataları düzeltmesi için bir şans. Bu tasarının geçmesine engel olmak bir yana, bu konuda hiçbir şey yapmamak bile bir suçtur, halkına ihanettir."
 
“BULGARİSTAN TÜRKLERİ MAYIS AYINA KADAR HAREKETE GEÇMEZSE NAMUSU AYAKLAR ALTINA ALINACAK”
 
BAF Başkanı Mümin, bütün kurum ve kuruluşları uyardı ve Mayıs’ta tasarı meclisten geçmezse sadece Bulgaristan Türklerinin değil, komünist dönemin bütün madurlarının yargı yoluyla hakkını arayamayacağını, insanlığa sığmayacak şekilde yapılan aşağlama ve işkencelerin hesabını sormayacaklarını hatırlattı.
 
BAF Başkanı şöyle konuştu:
Komünist, Bulgaristan Türkleri ve diğer vatandaşlara çeşitli eziyetler yaptı. Siyasȋ görüşlerinden dolayı hapse attı, birçok insan kim vurduya gitti. Cami, kilise ve sinangogları ibadete yasakladılar. Silȃh zoruyla Türklerin pasaporlarını değiştirdiler, Türk adını atıp yerine Bulgar adı koydular. Türkçe konuşan ya da şarkı dinleyen ya da söyleyene para cezası kestiler. Bu nedenle birçok insanımız dayat yedi, hapse atıldı ya da kapmlara sürüldü. Haysiyetsizliği, şerefsizliği kabul ediyorsanız bu davanın peşini bırakın. Ama şunu asla unutmayın susmaya devam ederseniz, sizlere koyun muamelesi yaparlar ve zulmetmeye devam ederler. Gerisini sizin taktirinize bırakıyorum.
 
BAF, STK VE DERNEKLERE SESLENDİ
 
Sezgin Mümin sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulundu ve şu konuşmayı yaptı:
Yasa tasarısı konusu Türkiye ve Bulgaristan’da bulunan derneklerin bir sınavıdır. Bu sınav sadece Türklük sınavı değil, aynı zamanda namus şeref sınavıdır. Dahası yasa tasarı konusuyla ilgili duruşunuz kimin ya da hangi güçlerin hesabına çalıştığınızı ortaya çıkaracak. Bu konudaki tavrınızla kimden yana olduğunuz ortaya çıkacak. Türk, Bulgar, Pomak, Roman, Yahudi ve bütün komünizmin şiddetine maruz kalan bütün vatandaşlardan yana mısınız, yoksa halka zülmeden komünist rejimden ve emperyalizmden yana mısınız?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.